Волинь Новини

Не можна одночасно хапатися за серце від звірств росії у Бучі та виправдовувати існування в Луцьку вулиць на честь росіян, – депутат Луцькради

Росія та символи “руского міра” мають назавжди зникнути з карти Луцька.

Про це у коментарі власкору “ВолиньUA” заявив депутат Луцької міської ради, очільник комісії з питань впорядкування назв вулиць міста Микола Федік.

“Список вулиць для перейменування був готовий ще кілька років тому. Але наші ініціативи сприймалися без особливого ентузіазму у міській раді. Тому досі кілька вулиць недокомунізовані. Коли депутати фракції ВО “Свобода” наголошували на необхідності змінити дату початку Другої світової війни на Меморіалі Слави у Луцьку, різні у різних органах влади казали: а може це не на часі. Або просто ігнорували питання.

Повномасштабне вторгнення росії в Україну показало: настав час остаточно позбутися топонімічних символів колоніального минулого та наслідків російського імперського впливу у Луцьку. Закрити цю сторінку нашої трагічної історії. Забути про неї як про страшний сон і більше ніколи не повертатися. Робити це треба швидко. Не шукати виправдань, чому це нереально як робилося в усі попередні роки.

Процес перейменування вулиць і демонтажу залишків російської колоніальної спадщини у місті має бути швидким та рішучим. Потрібно напрацювати списки, запропонувати нові варіанти назв, які пов’язані з українськими героями, з боротьбою українців за свободу та незалежність. І поставити крапку. Росія та символи “руского міра” мають назавжди зникнути з карти Луцька”, – заявив Микола Федік.

“Не можна одночасно хапатися за серце від звірств російських нелюдів у Бучі, Ірпіні, Гостемелі, Маріуполі і виправдовувати існування вулиць, названих на честь російських діячів. Це внутрішня українська шизофренія, яка аналогічна казкам про “братній народ”. Потрібно остаточно вилікуватися від цієї хвороби, стати вільними”.