Волинь Новини

На Волині візначили 140-річчя В’ячеслава Липинського

«Ніхто за нас не збудує державу, якщо ми самі її собі не збудуємо. Ніхто за нас не створить націю, якщо ми самі нею не станемо. Не гроші нам перш за все потрібні, а тверда віра, тверда мораль і великий порив та велика активність, випливаюча з цієї нашої внутрішньої моралі» – так говорив В’ячеслав Липинський.
В‘ячеслав Липинський також закликав зрозуміти, що «доки існує і існуватиме на Україні російська держава, озброєна цілою машиною державною насильства і примусу» — всі паростки національного розвитку будуть спинятися «в самому зародку».
Липинський упевнений, що варто розпочинати новий етап боротьби за національне визволення, другий акт боротьби — це боротьба з Російською державою, у складі якої українці не мають майбутнього і приречені на асиміляцію.
17 квітня, відзначаємо 140-річчя видатного історика, політолога, філософа, засновника державницької школи українських істориків, автора теорії еліт у розвитку суспільства, громадського і політичного діяча В‘ячеслава Липинського.
Пам‘ять В‘ячеславу Липинському вшановували у Затурцях. Народний депутат України Ірина Констанкевич разом із істориками відвідали й садибу родини Липинських.
Діяльність В’ячеслава Липинського припала на складний період Українських національно-визвольних змагань, позначених гострою конкурентною боротьбою між різними таборами українських суспільно-політичних сил та рухів.
“До ювілею Липинського готувалася давно. Підготували із колегами Комітету гуманітарної та інформаційної політики Постанову про відзначення 140-річчя, включили дату у перелік пам‘ятних дат та ювілеїв загальноукраїнського значення. Спланували заходи на увесь рік: науково-практична конференція, видання повного зібрання праць та здійснення ремонтно-реставраційних робіт у Затурцівському меморіальному музеї. Війна усе перекреслила… Музей ми відновимо, праці Липинського побачать усі українці. А зараз у нас завдання – перемогти ворога. А також об‘єднатися та проаналізувати зміст й ідеї, які декларував Липинський щодо того наскільки важливо пройшовши випробування з держави стати нацією”, – наголосила Ірина Констанкевич.