Новини

Хімічна атака на Маріуполь: що відомо на цей момент

Президент Володимир Зеленський прокоментував інформацію про використання окупантами хімічної зброї у Маріуполі.

Про це глава держави розповів у своєму відеозверненні.

“Сьогодні ж з боку окупантів пролунала нова заява, яка свідчить про підготовку ними нового етапу терору проти України та наших захисників. Один з рупорів окупантів заявив про те, що вони можуть застосувати хімічну зброю проти захисників Маріуполя. Розглядаємо це максимально серйозно”, – сказав Зеленський.

Президент нагадав світовим лідерам, що можливе застосування хімічної зброї російськими військовими вже обговорювалося.

“І вже на той час це означало, що потрібно реагувати на російську агресію значно жорсткіше і швидше”, – зазначив він.

37 big scaled

Наразі офіційних підтверджень органів влади цьому немає, проте джерело, наближене до Міноборони України, повідомило hromadske, що ймовірність використання хімічної зброї російськими окупантами «дуже висока».

Тим часом у Пентагоні заявили, що поки не можуть підтвердити інформацію про те, що російські війська застосували хімічну зброю проти українських захисників у Маріуполі.

“Ці повідомлення, якщо вони правдиві, відображають занепокоєння, які ми мали щодо потенціалу Росії у використанні в Україні різноманітних засобів боротьби з масовими заворушеннями, включаючи сльозогінний газ, змішаний із хімічними речовинами”, – сказав Кірбі.

1644767237 1643558971 33 scaled

Він додав, що Пентагон уважно стежитиме за ситуацією в Україні.

Міністерка закордонних справ Великої Британії Елізабет Трасс зазначила, що її країна у терміновому режимі працює з партнерами, щоб перевірити деталі.

«Будь-яке використання такої зброї було б черствою ескалацією цього конфлікту, і ми будемо притягувати путіна та його режим до відповідальності», — написала Трасс.