Новини

«Ти вже нерукостислий»: Зеленський заявив, що Путін відповідає за воєнні злочини в Україні

Як стало відомо, президент України Володимир Зеленський заявив, що російський диктатор Володимир Путін є одним із тих, хто несе відповідальність за воєнні злочини військових РФ в Україні.

Про це він сказав в інтерв’ю для американського телеканалу CBS, відповідаючи на відповідне запитання.

“Я вважаю, що він один із них. Всі, хто ухвалював ці рішення, давав накази, виконував, всі причетні до цього. Є люди у них у політиці, котрі голосували за анексію, окупацію наших територій, вони всі винні. Не можна сказати, що „я наказав захопити та окупувати Маріуполь“, а потім сказати, що „я не винен у тому, що коли захоплювали Маріуполь, відрізали кінцівки людям — я не винен“. Це ланцюжок, ви всі пов’язані. Від твого наказу до виконання є відстань і на цій відстані трупи”, — пояснив Зеленський.


Він також додав, що Путін міг би запобігти всьому, що відбувається зараз в Україні.

“У них тверда вертикаль виконання наказів. Ми могли зустрітись набагато раніше і хоча б поговорити. Це не про особистості, це про війну між двома державами. І я говорю про діалог між лідерами цих держав. Він міг цьому запобігти, від нього багато чого залежало. Зараз не можна заплющувати очі і казати, що „я цього не робив“. Якщо ти вважаєш, що цього не робив, то маєш сказати це в очі мені та світові”, — додав український президент.

Зеленський також наголосив, що українці та весь світ пам’ятатимуть, що зробили російські військові.

“Вони думають, що якщо знищити Україну, ніхто не пам’ятатиме про те, що зробили російські війська. Знищити весь народ неможливо. Ти (Путін — ред.) вже нерукостислий. Весь світ цього не забуде, і ми у сучасному технологічному світі живемо. Все є: відео, аудіо, книги, спогади”, — резюмував він.

Росія напала на Україну 24 лютого. 11 квітня — 47-й день повномасштабної війни з Росією. Війська окупантів намагалися наступати з півночі, сходу та півдня, обстрілюючи з артилерії та з повітря мирні міста по всій Україні.

З перших днів війни найскладніша ситуація зберігається у Харкові, Чернігові, Сумах, Маріуполі. Понад місяць Росія обстрілювала Київ та околиці столиці, повністю знищивши низку населених пунктів.