Новини

Загальна мобілізація: що робити, якщо на повістці вказано «доброволець»?

Відповідно до чинного Закону України від 3 березня 2022 року «Про загальну мобілізацію», в Україні триває мобілізація за повістками. Серед актуальних запитань від майбутніх призовників, зокрема, питання статусу військового (доброволець, контрактник, строковик).

Що робити, якщо в повістці є примітка «доброволець» або є помилки в особистих даних, повідомили в Асоціації правників України.

За словами експертів, повістка не може мати примітки «доброволець»
Причина проста: виклик за повісткою до лав добровольчого формування тергромади або виклик для служби за контрактною системою наразі не відбувається.

Якщо в повістці допущена помилка
Юристи кажуть, що будь-які помилки у повістці не є приводом, щоб знехтувати обов’язком з’явитись до військкомату.

Але вони будуть вважатись пом’якшувальною обставиною у разі притягнення до відповідальності.

Нагадуємо, що у випадку неявки до військкомату та ухилення від військової служби під час мобілізації, відповідно до чинного законодавства, може наступати кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі від 2 до 5 років.

Скільки хвиль мобілізації передбачено? Хто куди входить?
Загалом в Україні передбачено 4 хвилі мобілізації.

Резерв першої черги — це колишні військовослужбовці віком до 40 років, які мають бойовий досвід і відслужили в армії за контрактом або в одній із хвиль мобілізації (переважно учасники АТО).

Резерв другої черги — військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

За повідомленнями ЗСУ, насамперед комплектування бойових частин проводили за рахунок резервістів першої черги, а також резервістів, які уклали контракт на проходження служби у військовому резерві.

 

Такі категорії громадян було відправлено прямо до військових частин. Вони не потребували додаткової підготовки, їх відразу залучили до виконання завдань з оборони держави.

Залежно від мобілізаційних потреб, викликалися також військовозобов’язані потрібних спеціальностей поза резервом першої черги.

15 березня 2022 року Командування СВ ЗСУ повідомило про мобілізацію військовозобов’язаних, які не входили до резервістів першої черги, та інших категорій. Передусім це резервісти другої черги і особи, які мають бойовий досвід. Отже, Україна на другій хвилі мобілізації.

Мобілізаційний резерв — це військовозобов’язані громадяни, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу і не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.

Громадський резерв — інші громадяни, які не мають вікових та фізичних обмежень для призову на військову службу і можуть бути залучені для комплектування Збройних сил та інших військових формувань виключно в особливий період.

Хто не підпадає під призов?
Відповідно до ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації:

заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами, підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому КМУ;
нардепи України, депутати ВР АР Крим;
працівники правоохоронних чи силових органів;
визнані особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до 6 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);
жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі:
на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
утримують повнолітню дитину, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;
які виховують дитину з тяжкими захворюваннями;
на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти віком до 18 років, позбавлені батьківського піклування;
зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;
які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи.
Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:
здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;
наукові та науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти;
жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:
військовослужбовців;
працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції;
добровольчих формувань.
Згідно із законопроектом №7209 (який після підписання президентом стане законом), додається також нова категорія осіб, які звільняються від мобілізації, а саме — жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який проходить військову службу. Тобто якщо у вас є неповнолітня дитина, а чоловік чи дружина вже проходять військову службу, то вас мобілізовувати вже не будуть.

Радіо Трек: НОВИНИ. Джерело: https://radiotrek.rv.ua/news/zagalna-mobilizaciya-shcho-robiti-yakshcho-na-povistci-vkazano-dobrovolec_286579.html?fbclid=IwAR3JFcaFlswdiX5tfwR0A7BDYg54fwaOdRsOCeowPe5ENRmGWM82f8HHmNs