Волинь Новини

Мешканка Нововолинська стала донором після смерті та врятувала два життя

64-річна мешканка Нововолинська змогла врятувати життя 52-річній жінці з Мукачева та 48-річному чоловіку з Волині. Відтепер вони мають змогу повноцінно жити.

Завдяки плідній співпраці Нововолинської ЦМЛ та Першого територіального медичного об’єднання міста Львова пацієнтка стала донором й змогла врятувати два життя, повідомляють у фейсбуці лікарні.

Трансплантологи Першого територіального медичного об’єднання спільно з хірургами КНП «НЦМЛ» вилучили нирки, одразу транспортували до Львова та успішно пересадили двом людям.

Для Нововолинської лікарні це перший досвід трансплантації. 64-річна жінка поступила в НЦМЛ у непритомному стані. Діагноз – геморагічний інсульт. Медики розуміли, що шансів на життя немає. Жінці після кількох консиліумів констатували смерть мозку, але була можливість вилучити здорові органи жінки.

Смерть мозку означає, що «життя» в людині підтримують лише апарати життєзабезпечення. Відімкнуть їх і серце зупиниться відразу, не відімкнуть – може битися кілька годин чи діб. Не більше.

“Трансплант-координатор йде до родичів пацієнтки. Непроста розмова. Непросте рішення та години роздумів родичів. Дали згоду. Знову консиліум та клопітка і швидка співпраця з львівськими медиками. Вони приїхали, взяли всі необхідні аналізи та відвезли у Львів. У цей час постійний контроль та підтримка життєдіяльності пацієнтки анестезіологами НЦМЛ. Коли ж розуміємо, що часу обмаль – швидко в операційну.

Після вилучення органів вздовж коридору, по обидві стіни, стали лікарі та медсестри – провели жінку «коридором пошани». На операційному столі ще раз схилили голову у хвилині мовчання – віддали шану донору та його родині. Нирки у спеціальному боксі доставили в Перше Львівське територіальне медичне об’єднання та пересадили пацієнтам”, – розповідають в лікарні.

Увесь час медики працювали під звуки сирен та повідомлення про вибухи на заході України. Доки російські окупанти забирають життя, лікарі продовжують їх рятувати. І не лише лікарі, а й люди. Люди з великими серцями, які могли прийняти таке благородне рішення!