Важливо Новини

Відбувся третій обмін полоненими: додому повертаються 12 наших військових

Як стало відомо, Віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук оголосила про третій обмін полоненими з РФ.

Про це йдеться у її заяві, передає hromadske.

За наказом президента Володимира Зеленського 9 квітня відбувся третій обмін полоненими. Всього обміняли 26 людей: додому повертаються 12 наших військових, з яких одна жінка-офіцер та 14 цивільних, зокрема 9 жінок.

Нагадаємо, перший повноцінний обмін полоненими відбувся 24 березня. Тоді обміняли 10 українських військових на 10 окупантів. Згодом Володимир Зеленський розповів, що серед звільнених є частина українських військових, які перебували на острові Зміїний у Чорному морі.

Окрім того, внаслідок цього обміну додому повернулися 19 українських цивільних моряків із рятувального судна «Сапфір», яких теж узяли в полон окупанти, коли ті намагалися забрати українських військових з острова Зміїний.

1 квітня відбувся другий обмін військовополоненими. Тоді вдалося звільнити 86 українських солдатів, серед яких — 15 жінок. Омбудсменка Людмила Денісова розповіла, що окупанти катували та знущалися з українських жінок, яких вони тримали у полоні. Зокрема, їх роздягали догола в присутності чоловіків, змушували присідати, обрізали волосся та постійно проводили допити, намагаючись зламати морально. За словами Денісової, декого з цих жінок змушували зніматися у пропагандистських сюжетах, вимагаючи перейти на російську мову.