Волинь Новини

«Алгоритм вступної кампанії-2022 вже є», – Олег Дикий

Усі ми розуміємо, що цього року вступна кампанія буде відрізнятися від попередніх через війну з російською федерацією. Міністерством освіти і науки України спільно з Комітетом із питань освіти, науки та інновації ВРУ оприлюднено механізм вступу. Яка відмінність від традиційної кампанії? Про це ми розпитали у відповідального секретаря приймальної комісії ВНУ імені Лесі Українки Олега Дикого.

– Упродовж останнього місяця медіапростір заполонили кардинально різні повідомлення стосовно вступної кампанії-2022. Якою ж вона буде насправді?

– Запропоновано певний алгоритм. Передовсім, замість традиційного ЗНО для вступу на бакалаврат буде Національний мультипредметний тест (НМТ) – це один комплексний тест із трьома оцінками, які оголошуються одразу після його закінчення. Предмети буде оцінено традиційно, тобто за шкалою 100-200 балів, із кожного предмета – окремий результат. Ясна річ, що з цієї причини є невдоволені серед тих, хто готувався, приміром, до іноземної мови чи географії. Але ж у шкільній програмі всі вивчають ці три предмети, тобто їхнє охоплення сумнівів не викликає. І в нинішньому контексті я підтримую таку доцільність. Крім того, є ще один нюанс – через воєнний стан ми не будемо готові прийняти іспити у вступників із багатьох навчальних дисциплін. Бо ж чим більше предметів, тим складніше організувати цей мультипредметний тест. Тестування відбуватиметься упродовж 10 днів. Якщо, наприклад, вступник не зміг скласти іспит у перший день через оголошення тривоги, зможе скласти в інший, але щодня – різні варіанти. Відбуватиметься тест орієнтовно у липні. Іспит буде не онлайн, а в офлайн-форматі. Для цього будуть створені спеціальні пункти тестування за аналогом до складання ЗНО, тільки в безпечних місцях. Також обговорюється можливість вступників, що виїхали за кордон, складати мультипредметний тест у наших консульствах і посольствах. Додам: щоб узяти участь у цьому тестуванні, потрібно до 9 квітня зареєструватися на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Для участі у НМТ не потрібен сертифікат учасника ЗНО, однак для комунікації з учасниками (підтвердження бажання взяти участь у тестуванні, вибір очікуваного місця перебування на час тестування тощо) буде використано інформаційну сторінку учасника ЗНО. Доступ до неї здійснюється за номером та PIN-кодом, зазначеними в сертифікаті. Тим, хто вже має сертифікат, потрібно обов’язково занотувати його номер і PIN-код, аби надалі використовувати їх для входу на свою інформаційну сторінку.

– Яка роль мотиваційного листа?

– Насамперед зазначу, що він був і під час минулих вступних кампаній, але його вплив не був визначальним. Тепер же він є в конкурсному балі на бакалаврат. При вступі на державну форму мотиваційний лист використовуватиметься для рейтингування абітурієнтів з однаковим конкурсним балом. А при вступі на контрактну форму мотиваційний лист стане основою для рейтингування учасників вступної кампанії, крім кон’юнктурних спеціальностей. Це в нас спеціальність 035 (крім української та кримськотатарської мови і літератури, фольклористики) і галузі знань 05 Соціальні та поведінкові науки спеціальності (051 Економіка, 052 Політологія, 053 Психологія, 054 Соціологія); 06 Журналістика; 07 Управління та адміністрування спеціальності (071 Облік і оподаткування, 072 Фінанси, банківська справа та страхування, 073 Менеджмент, 075 Маркетинг, 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність); 08 Право; 22 Охорона здоров’я спеціальності (221 Стоматологія, 222 Медицина, 223 Медсестринство, 224 Технології медичної діагностики та лікування, 225 Медична психологія, 226 Фармація, промислова фармація, 227 Фізична терапія, ерготерапія, 228 Педіатрія, 229 Громадське здоров’я); 28 Публічне управління та адміністрування; 29 Міжнародні відносини спеціальності (291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії, 292 Міжнародні економічні відносини, 293 Міжнародне право). Тут, як і на бюджетній формі, потрібні мультипредметний тест і мотиваційний лист. А для вступу на творчі спеціальності – творчий конкурс і мотиваційний лист. Вступу на бакалаврат на основі молодшого спеціаліста буде відбуватися за тією ж схемою, що і на основі повної загальної середньої освіти. Зазначу, що абітурієнти матимуть можливість подавати мотиваційні листи через ЄДЕБО онлайн.

– Як готуватися до вступу в магістратуру?

– У вступі на магістратуру передбачається фаховий іспит у закладі вищої освіти на бюджетні місця, мотиваційний лист – на контракт. Але на спеціальності 081 Право і 293 Міжнародне право потрібно скласти магістерський комплексний тест, що включатиме іноземну мову та знання з права. На вже згадані галузі 05, 07, 28, 29 – магістерський тест навчальної компетентності. Вступники зможуть подавати документи в електронній формі – це питання як безпеки, так і можливості вступу абітурієнтів, які перебувають за кордоном.

– Чи можуть бути ще зміни?

– Мушу зазначити, що я озвучив механізм вступу. Але уряд впродовж місяця прийме остаточний порядок вступу до закладів вищої освіти у 2022 році. Тому певні моменти можуть удосконалитися або ж змінитися. Ось для прикладу, є пропозиція складати тест із предметів: українська мова, математика, історія України, але для вступу враховувати лише для гуманітарних спеціальностей: українська мова та історія України, а для технічних та природничих спеціальностей – українська мова та математика. Тож чекатимемо на офіційний документ.

Відділ інформаційної політики