Волинь Новини

Волинські альпіністи розчистили стіни Олицького замку від заростей дерев. Фото

Четверо альпіністів-волонтерів долучились до розчищення заростей дерев, які росли на стінах Олицького замку

 Про це Суспільному розповів один із волонтерів, який долучився до робіт, Олег Вілігурський.

Альпіністи відгукнулися на заклик у Фейсбуці громадської активістки, вчительки та краєзнавиці з Олики Валентини Харковлюк. Жінка написала про те, що на стінах Олицького замку ростуть дерева і тим самим руйнують історичну будівлю.

 

«Тарас Сиротюк, який займається альпінізмом та має відповідне спорядження, долучив до роботи з очищення замку ще двох колег, на допомогу покликали мене», — говорить Олег Вілігурський.

Чоловіки два дні працювали на території замку.

З його слів, чоловіки два дні працювали на території замку. Розчистили стіну, яка була найбільш поросла корінням дерев. Залишилась ще одна. Роботи планують продовжити, — говорить волонтер, — за один день впораються.

 

Довідково: Олицький замок почав будувати князь Микола Радзивіл «Чорний» у 16 столітті. В 1760 році російські війська зруйнували його. Замок змогли відбудувати нащадки. Відтоді приміщення ще тричі реконструювали, востаннє у 1880-х роках. В середині минулого століття у замку почала функціонувати лікарня, завдяки чому будівлю вдалося зберегти.

Що відомо

  • 30 жовтня Волинь отримала перший транш коштів із державного бюджету – 10 мільйонів гривень – на реставрацію Олицького замку-резиденції, що в Луцькому районі. Загальна вартість проєкту щодо реконструкції Олицького замку – 474 мільйони гривень.
  • Олицький замок був одним з пріоритетів програми «Велика реставрація» у Волинській області, — повідомляють на Facebook-сторінці Волинського краєзнавчого музею. У 2022 році тут мали намір здійснити заміну дахів замку, провести першочергові протиаварійні роботи та санітарну розчистку мурів замку від дерев. Але війна зруйнувала ці наміри.
  • 24 серпня 2021 року замок у селищі Олика Луцького району вперше відкрили для туристів. Гостям замку дозволили оглянути підземелля, які раніше були недоступні відвідувачам.