Волинь Новини

Скандал на Волині: Владу звинувачують у розкраданні гуманітарної допомоги/ Відео

Із криками «Ганьба!» мешканці Городищенської громади прийшли під стіни адмінбудівлі. У центрі суперечки опинився гуманітарний вантаж, який нещодавно приїхав у село. Люди впевнені, що його почали дерибанити місцеві урядники. А за призначенням речі не пішли

Про це інформує 12 канал.

Мешканці Городища зчинили ґвалт через гуманітарну допомогу, яку днями отримала громада. Люди запевняють: більше як 5 тонн товарів невідомого походження почали дерибанити місцеві урядники.

«Станом на 26 березня він прийшов, а вчора тільки з’явився по клубах. І це вже залишки того, що лишилося. Є люди, конкретні свідки, які бачили, як це виносили, і ми готові йти до того, щоб цих людей, які займаються мародерством під час війни, поставити на місце», – заявив мешканець громади Сергій.

Продавчиня із сусіднього магазину запевняє: бачила на власні очі, як речі виносили з сільради.

Продавчиня із сусіднього магазину запевняє: бачила на власні очі, як речі виносили з сільради.

«Це носилося додому в чорних бмв-пакетах, у мене купували в магазині, і я особисто бачила, як це носилося додому, як це вантажилося в машини», – переконує мешканка громади Оксана Перванчук.

«Посадова особа повинна надати товарно-транспортну накладну, акт прийому-передачі, де це все і кому було передано», – вважає Сергій.

Очільниця громади Світлана Соколюк розповідає: допомога надійшла за сприяння Боратинської громади. Було близько 5 тонн одягу, взуття та засобів гігієни.

«Яручик Сергій до мене передзвонив і каже: я маю гуманітарку, привезу тобі, і ти прийми. Кажу, добре, я прийняла. Товарно-транспортної мені не дав шофер, і ми прийняли цю гуманітарку по акту», – розповідає очільниця Городищенської громади Світлана Соколюк.

Тож на акті прийому-передачі з водієм і розійшлися. Сам очільник Боратинської громади пояснює: гуманітарку надали сусідам не від себе особисто, а скерували волонтера.

«До мене набрали якісь волонтери, хотіли надати допомогу одягом, але, враховуючи те, що в нас його дуже багато і все не використаємо, вирішили на будь-яку іншу громаду. Я сконтактував їх із Городищем і все. Ото все питання, ми просто відмовилися», – каже очільник Боратинської громади Сергій Яручик.

Та от волонтера і слід охолов. Чи то через необізнаність, чи з інших причин документами про товар та його походження ніхто не поцікавився і контактів благодійника не взяли. Обіцяють його знайти.

У сільраді також розповідають: привласнювати нічого не збиралися. Левова частина допомоги – дитячі та жіночі речі, а також памперси. Відповідно їх вирішили розподілити між біженцями, малозабезпеченими та багатодітними сім’ями, а також тими, хто має інвалідів. Що годилося військовим – поїхало на Київ.

Люди обурилися й тому, що не всіх повідомили про те, що нужденні мають можливість вибрати для себе речі. Більше того, кажуть, на сторінці громади від анонімних користувачів почали з’являтися списки людей, які нібито отримали допомогу, хоча вони, кажуть, і в очі не бачили її і зовсім не потребують.

До цих списків, пояснюють працівники, не мають жодного стосунку і нічого не публікували.

«Я не публікувала, не знаю, що це за боти, чого нас так паплюжать», – пояснює Світлана Соколюк.

Щодо отриманого вантажу,  то частину речей, розповідають, лишили в Городищі, частину роздали по старостатах, аби люди вже на місці допомогли переселенцям.

«На підставі накладної їм видавалася гуманітарна допомога на старостати. Вона мала бути розділена в першу чергу між переселенцями, малозабезпеченими, дітьми-сиротами, напівсиротами. А решта – між особами, які її найбільше потребують. Те, що залишилося, для осіб, які прибудуть на нашу територію», – розповіла очільниця управління соціальної допомоги Галина Подмовська.

На громадські збори прийшли й ті, хто дійсно взяв собі кілька речей з цієї допомоги.

Що частину допомоги завезли у села – підтверджують і старости.

«Закриті ящики з Городища передали, от вони – розкладений весь одяг, люди, в першу чергу, кому була необхідна, прийшли, і вони зараз є»

Очільниця громади обіцяє опублікувати всі списки, хто отримав допомогу. Натомість юристи кажуть, що з гуманітарними вантажами нині варто бути вкрай обережними. Звичайного акта прийому-передачі справді замало.

«Зараз багато осіб називають себе волонтерами, і фізичні особи, які збирають допомогу, організовують допомогу, однак у розумінні закону вони не є волонтерами. Відповідно є спеціальні комісії, які займаються в нас контролем гуманітарної допомоги, зокрема і при Волинській ОДА, військовій адміністрації. Відповідно тільки ця комісія може визнавати певний товар чи вантаж гуманітарною допомогою і відповідно ця допомога має мати певні документи. Зокрема відомості про донора, хто надає цю допомогу. Далі отримувача допомоги», – стверджує юрист Олег Огородник.

І відповідно вміст вантажу. Таким документом може бути товарно-транспортна накладна. Якщо ж вантаж йде з-за кордону, то достатньо пакета документів, з якими він пройшов митний огляд.

«Необхідно все фіксувати, оскільки ВР прийняла цей закон, який встановлює відповідальність за нецільове використання гуманітарної допомоги або благодійних пожертв, і там досить серйозна відповідальність: від 3 років до 12, залежно в яких розмірах привласнили собі цю допомогу», – каже юрист.

Тому, щоб не стати злочинцями в межах цього закону і від необізнаності не зробити гірше, фахівці рекомендують обов’язково консультуватися з юристами перед отриманням будь-якої допомоги. Адже в бажанні допомогти іншим можна добряче нашкодити в першу чергу собі.