Господар Кремля розуміє, що вся його влада, ще з кінця 90-х років, і та архітектура, яку він вибудовував, заснована на людях в його оточенні, яким він давав можливість заробити на державі.

Завдяки цьому трималася його підтримка всередині команди. Коли сьогодні діють санкції, з кожним днем призводячи до втрат десятків мільярдів доларів сукупно усієї верхівки, коли остання сьогодні втрачає можливість не просто виїжджати за межі країни, але й їхні сім’ї нині фактично ледь не екстрадують в Росію, забороняють будь-яку діяльність, позбавляють коштів, забирають рухоме і нерухоме майно, позбавляють можливості вчитися, – за таких умов Путін позбавляється фундаменту, на якому він дійсно будував своє президентство, плануючи і далі керувати.

Чому Путін опинився між двома війнами

Тобто сьогодні у нього залишається два варіанти: спертися на свої класичні ФСБшні зв’язки, або на підтримку військових. А враховуючи те, що перші активно воюють проти других, російський диктатор втрачає землю під ногами. Можливо, ця війна проти України якраз зумовлена його страхом перед втратою влади.

Він прекрасно розуміє, орієнтуючись на соціологію, що тільки ейфорія, подібна до породженої окупацією Криму, допоможе втриматися при владі. При чому цю ейфорію треба не тільки повторити, а й примножити. Тож він і вирішив зіграти по-крупному.