Новини

Китай заявив, що сприятиме миру в Україні, але на “власних умовах”

Китай запевнив Європейський Союз, що докладатиме зусиль заради миру в Україні, але заявив, що робитиме це на власних умовах, без жорсткішого тиску на Росію.

«Прем’єрміністр Лі Кецян сказав лідерам ЄС, що Пекін буде домагатися миру у «свій спосіб», а президент Сі Цзіньпін висловив сподівання, що ЄС розглядатиме Китай «незалежно», маючи на увазі тісні зв’язки Європи зі Сполученими Штатами», – йдеться у повідомленні Reuters, передає УП.

Водночас ЄС під час віртуального саміту з Лі та Сі закликав Пекін не дозволяти Москві обійти санкції Заходу, запроваджені через напад Росії на Україну.

«Ми закликали Китай допомогти припинити війну в Україні. Китай не може закривати очі на порушення Росією міжнародного права. Будь-які спроби обійти санкції або надати допомогу Росії продовжать війну», – сказав президент Європейської ради Шарль Мішель.

Лі заявив лідерам ЄС, що Китай завжди прагнув миру і сприяв переговорам та готовий продовжувати відігравати конструктивну роль у міжнародній спільноті.

Мішель додав, що обидві сторони погодилися, що війна, яку Росія називає спеціальною військовою операцією, загрожує глобальній безпеці та світовій економіці.