Волинь Новини

Волинська облрада звернулася до білорусів

Під час 15 пленарного засідання депутати обласної ради прийняли звернення до білоруського народу. Попередньо текст відозви було погоджено усіма фракціями та схвалено постійною комісією з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією.
Як зазначив голова Волиньради Григорій Недопад, звернення до білоруського народу – це позиція не лише волинян, а й українців загалом.
У документі, зокрема, йдеться, що сьогодні українці перебувають на вістрі протистояння з рашистським тоталітарним режимом, який прагне поневолити народи Європи і шантажувати увесь світ. І перемога України у боротьбі – це запорука миру, розвитку і процвітання на континенті.
«Злочинний режим путіна не полишає намірів залучити до війни проти України і збройні сили Республіки Білорусь. Кожного дня з білоруської землі на українські міста та села летять балістичні ракети та російські літаки, що атакують Україну. Ракетно-бомбовими ударами вони знищують цілі міста, гинуть тисячі мирних громадян, жінок, дітей. Долі мільйонів українців зруйновані через втрату рідних і домівок.
Настає момент істини і точка неповернення. Якщо на догоду путіну білоруські війська увійдуть на територію суверенної України, історія багаторічної дружби, добросусідства та партнерства між українським і білоруським народами буде знищена.
Не допустіть, щоб це сталося! Ми з вами маємо славні сторінки минулого, а в них – чимало хоробрих звитяг. Наші народи належать до західної європейської цивілізації. Вони ніколи не сприймали азійсько-ординської форми правління, яка утвердилася у москві, натомість – поважали свободу особистості та силу права.
Історичні долі України та Білорусі складалися по-різному. Але у нашої незалежності завжди був спільний ворог – імперська москва. Не раз ми, українці та білоруси, завдавали нищівних поразок московським загарбникам, як от у битві під Оршею у 1514 році. У прагненні поневолити український та білоруський народи кремль вдавався до масових репресій, терору, русифікації, окупації…Усе це ми з вами пережили.
Росія завжди прагнула знищити вашу і нашу національну ідентичність, позбавити Білорусь та Україну суверенітету і суб’єктності. Російські війська на території Білорусі – це вже перша ознака окупації країни. Москва перетворює Білорусь у плацдарм для воєнної агресії проти України. Після провалу бліцкригу та величезних втрат путін намагається примусити білорусів воювати на своєму боці, гинути за його імперські марення.
Братній білоруський народе, ми закликаємо згадати свою славну історію та не вірити московській пропаганді. Ваш ворог – не українці, а путінський режим, який хоче збудувати новітню тюрму народів. Не дозволяйте москві втягнути себе у воєнну авантюру. Не виконуйте злочинних наказів і не беріть участь в агресії проти України.
Ви – великий білоруський народ, а не звичайне гарматне м’ясо в руках божевільного «бункерного» царя. Не допустіть втягування своєї держави у криваві воєнні дії росії проти України, робіть усе можливе, аби показати, що білоруси проти цієї війни. Не жертвуйте життями своїх дітей, чоловіків і батьків! Пам’ятайте, українці будуть боронити свою землю та нищити тих, хто прийшов з війною.
Сьогодні пліч-о-пліч з українцями у війні з московським агресором стоять і білоруси. Долучайтеся до їх лав. Це наша спільна боротьба зі споконвічним ворогом, у якій ми маємо перемогти та назавжди зламати хребет московському імперіалізму. Віримо, що ви почуєте наші заклики і зробите правильний вибір. Знаємо, що ми переможемо спільного ворога та здобудемо мир, стабільність, безпеку і незалежність для наших країн, для єдиної та вільної Європи.
Вільна Білорусь неможлива без вільної суверенної України. Майбутнє Білорусі вирішується на теренах України! Слава Україні! Жыве Беларусь!», – йдеться у зверненні.
Тетяна Яцечко-Блаженко, Орест Маховський и ещё 38
Комментарии: 3
Поделились: 17
Нравится

Комментировать
Поделиться