Новини

До РФ та Білорусі депортували понад 40 тисяч українців

Як стало відомо, з початку повномасштабного вторгнення в Україну російські окупанти викрали щонайменше 11 мерів міст і вісім інших посадовців муніципалітетів.

Про це повідомила українська омбудсмен Людмила Денісова у Facebook, передає Молодий Буковинець.

У середу, 30 березня, на Херсонщині окупанти захопили в полон відомого громадського діяча, волонтера і священика ПЦУ Сергія Чудиновича. За даними Денісової, три бойовики увірвалися до церкви, перевірили документи та месенджери в присутніх, після чого забрали Чудиновича в невідомому напрямку.

За добу російські окупанти викрали мера Приморська Запорізької області Олександра Кошелевича, мера Борислава Олександра Шаповалова та мера Голої Пристані Олександра Бабича на Херсонщині.

На Сумщині викрадено старосту Новоборовицького старостинського округу Анатолія Сірого. Окупанти заявили, що його звільнять за умови, якщо дорогу до Нових Боровичів розчистять від повалених дерев.

“Загалом з початку війни окупанти викрали 11 мерів міст і вісім інших посадових осіб муніципалітетів. Захопленнями заручників російські бойовики грубо порушують статті 3 та 34 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, статтю 9 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права і статтю 5 Європейської конвенції з прав людини”, — наголосила Денісова та закликала міжнародну спільноту посилити санкційний та економічний тиск на країну-агресора.

За даними руху ЧЕСНО, з початку повномасштабного вторгнення росіяни викрали щонайменше 13 голів громад у шести областях України. Під ударами опинилися мери Херсонської та Харківської областей, а також міські голови Запоріжжя і Київської області.

Також російські війська силою вивозять людей із захоплених українських територій. За даними МЗС України, загалом до РФ та Білорусі примусово вивезли 40 тисяч українців.