Волинь Новини

Відшукали рецепт улюбленого кексу Лесі Українки

Як відомо, 25 лютого минув 151 рік від дня народження Лесі Українки. Цю пам’ятну дату особливо шанобливо відзначали б на Волині. Тут Лариса Косач провела своє дитинство, написала свій перший вірш «Надія» та, живучи у мальовничому Колодяжному, взяла собі літературне ім’я Леся Українка.

«На нашій рідній Волині» – так писала вона рідним, мандруючи світами. Бо завжди у серці, поезії та прозі зринали ті краєвиди, в яких малою зростала, де почала записувати фольклорні тексти та разом з мамою робила замальовки вишиваних орнаментів.

Волинь пам’ятає і любить Лесю. Її образ оживає на кожне Різдво, коли діти співають колядки, записані поетесою. З ними воскресає зем­ля разом з веснянками та гаївками, що зібрала колись Леся Українка. Багато свого таланту та праці у те, щоб сьогодні популяризувати твор­чість поетеси, вкладає відома луцька співач­ка й дослідниця Тетяна Ціхоцька. Нещодавно вона втілила ще один грандіозний проєкт – з допомогою кондите­рів відтворила… стра­ви Косачів! Серед них й улюблений десерт Лесі Українки – англійський кекс.

Кондитерський ви­ріб розробила засно­вниця кондитерської студії «Dolce story» з Луцька Світлана Ско­пюк. Вона авторка без­лічі оригінальних ре­цептів, що полюбилися лучанам та гостям міс­та. Але кекс «Косачів­ський» – особлива гор­дість.

“Перечитавши лис­тування між Косачами – сестрами Ізидорою та Лесею, рецепта само­го не знайшли. Однак зберігся опис, що на Волині сім’я Косачів за­вжди робила заготов­ки з сушених чорниць і суниць, які використо­вували для випічки кек­сів та мазурок – це теж різновид здобної випіч­ки”, – розповідає конди­терка.

Але допомогли вті­лити задумане спо­гади письменниці та освітянки Оксани Сте­шенко. Вона розпо­відала:

«Леся любила сама пекти англійський кекс і варити крюшон чи пунш. Перепис ре­цепта, за яким пе­кла Леся, не зберігся, а от Ізидорин записа­ла Оксана Міяковська-Радиш. Своєрідність родинного перепису полягала у двох специ­фічних для волинсько­го регіону інгредієн­тах – сушених суниці та чорниці, на відсутність яких та в Америці нарі­кала».

Ягоди для «Косачів­ського» кекса заготов­ляють у лісах поблизу перлини Волині – озе­ра Світязь. І виходить кекс неймовірно духмяний та смачний. Ним частують гостей «Ле­синої світлиці» у Луць­ку, про створення якої подбала авторка та за­сновниця Тетяна Ці­хоцька. Чаювання в екскурсійній програмі – особливий ритуал піз­нання Лесі Українки.

“Цей кекс став дуже популярним. Постій­но його печемо і на за­мовлення, і на вітрину”, – розповідає Світлана Скопюк. – А ще варимо кизилове варення, яке також любила Леся.