Новини

Bellingcat: члени української делегації та Абрамович після переговорів мали симптоми отруєння хімічною зброєю

Bellingcat повідомляє, що три члени делегацій на перших переговорах України та Росії, в ніч з 3 на 4 березня відчували симптоми отруєння хімічною зброєю. Одним із постраждалих став російський олігарх Роман Абрамович.

Видання The Wall Street Journal пише: «У російського олігарха Романа Абрамовича та українських учасників мирних переговорів з’явилися симптоми отруєння після зустрічі у Києві на початку цього місяця, повідомили люди, знайомі із цим питанням.

Після зустрічі в українській столиці у Абрамовича, який курсував між Москвою, Львовом та іншими переговорними майданчиками, а також як мінімум у двох високопоставлених членів української команди з’явилися симптоми, що включають почервоніння очей, постійні та болючі сльозотечі та лущення шкіри на обличчях та руках.

Вони звинуватили у ймовірному нападі прихильників жорсткої лінії в Москві, які, за їхніми словами, хотіли саботувати переговори. Людина, близька до Абрамовича, сказала, що неясно, хто націлився на цю групу.

Абрамович та українські переговорники, у тому числі кримськотатарський депутат Рустем Умєров, уж одужали, і їх життю нічого не загрожує.

За їхніми словами, президент України Володимир Зеленський, який зустрічався з Абрамовичем, не постраждав. Прессекретар Зеленського заявив, що він не має інформації про будь-які підозри на отруєння.

Західні експерти, які вивчали інцидент, сказали, що важко визначити, чи були симптоми спричинені хімічним чи біологічним агентом чи якоюсь атакою електромагнітного випромінювання».