Волинь Новини

Які медичні послуги у Луцьку надають внутрішньо переміщеним пацієнтам

Лікарі луцького центру первинної меддопомоги на проспекті Відродження приймають людей, які вимушено приїхали з інших областей України. Щодня за допомогою до медиків звертаються орієнтовно десять жителів з інших регіонів.

Про це Суспільному розповів медичний директор медзакладу Віктор Пахарчук.

З його слів, вимушено евакуйованих приймають чергові лікарі на першому поверсі медзакладу. Кабінет чергового лікаря працює щодня з 8:00 до 20:00 години. В суботу з 8:00 ранку до 15:00, в неділю працює лікар на пункті невідкладної допомоги.

Щодня десяток звернень: які медичні послуги у Луцьку надають внутрішньо переміщеним людямСуспільне Волинь

Українці, які вимушено виїхали з областей, де тривають бойові дії, на Волинь, — можуть безплатно отримати весь спектр медпослуг, які передбачені Національною службою здоров’я України.

Для того, щоб отримати медикаменти безплатно за програмою “доступні ліки”, необхідно на місці переукласти декларацію з сімейним лікарем, — каже працівниця первинки Оксана Поторжанська. Додає: процедура не складна та займає п’ять хвилин. З її слів, у медзакладі є сімейні лікарі, з якими можна укласти декларації.

Щодня десяток звернень: які медичні послуги у Луцьку надають внутрішньо переміщеним людямСуспільне Волинь

“В людей можуть бути панічні атаки, головний біль, прояви посиленого серцебиття, що раніше люди не помічали”, — розповідає Оксана Поторжанська. Зі слів лікарки, нині в медзакладі у дві зміни працюють лікарі психотерапевти та психіатри.

Зі слів керівника медзакладу, наразі медики не ведуть статистику скільки переселенців вже переуклали декларації.

Окрім первинної допомоги, переселенці можуть отримати й вузькопрофільну меддопомогу. Для цього потрібне електронне направлення від сімейного лікаря, — каже начальник обласного управління охорони здоров’я Юрій Легкодух.