Важливо Волинь Новини

Скандал навколо фармацевтичної компанії «Волиньфарм»: що відбувається насправді?

Днями волинський інтернет простір сколихнула новина, що  балансоутримувачі достроково розірвали шість договорів оренди нежитлових приміщень з фірмою «Волиньфарм» через необґрунтоване завищення цін на лікарські засоби.

Про це повідомляє Луцька міська рада.

У зв’язку з неодноразовими зверненнями командирів військових частин щодо необхідності забезпечення військових лікарськими засобами Луцький міський голова Ігор Поліщук направив лист начальнику Волинської обласної військової адміністрації Юрію Погуляйку з пропозицією, аби робоча група з питань примусового відчуження або вилучення для потреб держави в умовах воєнного стану розглянула питання вилучення відповідних лікарських засобів цієї фірми для потреб Збройних сил України.

Ціни в аптеках

Що ж відбулося насправді намагалися розібратися журналісти видання Волинь infa.

Найперше, ми зробили моніторинг і порівняння цін у мережі аптек «Волиньфарм» з іншими аптеками ANP, «Подорожник», «Здорова родина». Зауважимо, що ціни на визначений нами перелік препаратів у «Волиньфармі» не вищі, а подекуди і нижчий. Зрозуміло, що підвищення цін на ліки все ж таки є, однак зросло в ціні і пальне, продукти харчування, засоби першої необхідності.

«Лист щастя»

У Луцькій міській раді повідомили, що договір із «Волиньфармом» розірвано через необгуртоване підвищення цін, однак у листі на ім’я директора фірми ТзОВ «Волиньфарм» формулювання вже зовсім інше: … «у зв’язку з введенням військового стану на території України та необхідністю терміново звільниnи нежитлові приміщення та підписати угоди про розірвання договорів оренди».

«Перевірка без перевірки»

До слова, у фармацевтичній компанії «Волиньфарм» стверджують, що жодних перевірок у їх мережі аптек не проводилось і жодних документів про результати отриманих перевірок вони не отримували.

Що кажуть люди?

Думка лучан з цього приводу розділилась на два табори. Одні беруться стверджувати, що ціни в аптеках справді зросли, однак? на наше запитання чи тільки у «Волиньфармі» чи у всіх аптеках, ствердної відповіді не мають. Інші ж навпаки, беруться стверджувати, що у «Волиньфармі» ліки навпаки дешевші ніж у інших аптеках.

Чи не залишиться Волинь без ліків?

Сьогодні ситуація із забезпеченням України лікарськими засобами вкрай напружена. Це визнають навіть у Міністерстві охорони здоров’я. Фармацевтична компанія «Волиньфарм» є найбільшою на Волині, яка забезпечує лікарськими засобами такі важливі заклади охорони здоров’я як Волинський онкологічний диспансер, інфекційна лікарня, перинатальний центр. Тож чи не залишаться ці заклади без ліків, пацієнтам яких вони є життєво необхідними, питання, яке нині залишається без відповіді. До слова, у Луцькій міській полікніці №2 «Волиньфарм» був єдиним аптечним пунктом, який забезпечував пацієнтів інсуліном, що зараз чекатиме інсулінозалежних невідомо.

Далі буде….