Новини

Путін розпочав репресії проти служби ФСБ, яка збирала інформацію про Україну

Як стало відомо, російський диктатор Володимир Путін розпочав репресії проти 5 служби ФСБ, яка збирала інформацію про Україну перед вторгненням окупаційних військ у нашу країну. Про це повідомляє російське опозиційне видання Медуза.

Видання пише, що, за даними джерел журналістів Андрія Солдатова та Ірини Бороган, керівництво служби відправлено під домашній арешт. Офіційного підтвердження цих відомостей немає.

5 служба (офіційна назва – Служба оперативної інформації та міжнародних зв’язків) займається зв’язками ФСБ із закордонними партнерами, зокрема з американськими відомствами. Всередині служби існує Департамент оперативної інформації (ДОІ), який виконує функції зовнішньої розвідки ФСБ. Ним керує генерал Сергій Бєсєда.

За даними Медузи, він перебував в Україні 20-21 лютого 2014 року, під час Майдану. Українська сторона надсилала тоді запит на допит Бєсєди. Проте там відповіли, що він приїжджав лише для того, щоби перевірити рівень захисту російського посольства. У цю версію ніхто не повірив. З 2014 року Бєсєда знаходиться у списку санкцій США та Євросоюзу.

Саме 5 служба відповідала за надання Путіну інформації щодо політичних подій в Україні напередодні вторгнення, пише видання.

“І, схоже, через два тижні війни до Путіна нарешті дійшло, що його просто ввели в оману: 5 служба, боячись роздратувати керівника, просто постачала йому те, що він сам хотів почути”, – йдеться у повідомленні Медузи.

Джерела видання повідомляють, що Бєсєда та його заступник поміщені під домашній арешт. Серед причин називають нецільове використання коштів, виділених на операції, а також погану розвідувальну інформацію.