Волинь Новини

Війна і біженці: як зросла оренда квартир у Луцьку

За останні два тижні ринок нерухомості у західній Україні добряче сколихнули зміни. Небувалий попит на оренду житла в обласних центрах Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, а віднедавна і Волинської областей дуже швидко випередив пропозицію.

У деяких містах підприємливі і не дуже сумлінні орендодавці скористалися цим, і в рази підняли ціну на оренду. Так, ще кілька днів тому на луцькому ОLХ висіло оголошення про оренду дуже занедбаної радянської однокімнатної хрущівки за 10 тисяч гривень в місяць. Після того, як соцмережі почали активно засуджувати таку поведінку і прирівнювати її до мародерства, оголошення тихенько зникло.

Не змінився хіба що попит на житло у відносно спокійних областях України. І з кожним днем, кожним новим бомбардуванням він тільки зростає.

Журналісти сайту луцьких новин «Конкурент» розбиралися, яка ситуація на ринку нерухомості у Луцьку.

 

Небувалий ажіотаж

Повідомлення про родину з кількома дітьми і котами, які знімуть житло у Луцьку, з’являються у місцевих фейсбук-спільнотах зі швидкістю світла. Здебільшого це люди, які втекли з-під обстрілів, рятуючи свої життя та життя рідних. Зараз вони намагаються зупинитися у безпечному місці і будувати своє життя тут.

На допомогу таким людям приходять як місцеві мешканці, так і об’єднання рієлторів. До прикладу, раніше ми розповідали, що в Луцьку для біженців є опція безкоштовного пошуку житла.

Деякі біженці, однак, просто тимчасово зупиняються у Луцьку і на Волині перед тим, як рушити далі на захід. Для них пропонують варіанти тимчасового перебування, безкоштовну їжу тощо. Детальніше про такі послуги читайте тут: ЯК І ДЕ У ЛУЦЬКУ ДОПОМАГАЮТЬ ВИМУШЕНИМ ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ.

Про кількість охочих орендувати житло у Луцьку активно говорять рієлтори. Зокрема, фахівець компанії «Атланта нерухомість» Роман Вольчинський каже, що в обласному центрі Волині попит з часом тільки зростатиме, адже великі міста, як от Львів, уже переповнені.

«Ці міста вже не мають, куди приймати людей. Ціни там у чотири рази піднялися. Сьогодні у Львові квартири, які здавалися по 10-15 тисяч, здаються по 40-50. Вони перенавантажені. Відповідно, люди починають шукати оренду в інших обласних центрах. В тому числі їдуть до Луцька. В Луцьку не вистачає житла для того, щоб забезпечити всіх тих, хто реально хоче орендувати. З колегами спілкувався – телефони просто розриваються. Київська область, Запорізька, Дніпро – люди з усіх куточків шукають житло. Залишилося або дуже дешеве житло, або дуже дороге», – розповідає він.

Що у Луцьку з орендою 

Попри шалене зростання попиту, аномального росту цін на оренду житла у місті не спостерігають. Цьому сприяє і патріотичний настрій в країні – люди розуміють, в якій ситуації опинилися біженці, і не намагаються нажитися на чужому горі.

«Оренда в нас не піднялася в рази, як у Львові. Є дефіцит, і тому вартість оренди прогнозовано росте. Якщо раніше двокімнатну квартиру (хрущівку) можна було орендувати за 5 тисяч, то зараз вона коштує близько 6-7 тисяч гривень», – розповідає Роман Вольчинський.