Волинь Новини

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 5 березня

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій з російським вторгненням. Новина постійно оновлюється.

Інформацію повідомляють станом на 5 березня.

12:02

Авіаудар по Білій Церкві: Пошкоджено майже 20 житлових будинків. Є потерпілі. Поліція та працівники ДСНС на місці події допомагають громадянам подолати наслідки вибуху. Інформація уточнюється. Повідомляє Поліція Київської області.

11:55

На околицях Чернігова фахівці ППО збили ще один ворожий штурмовик. Пілоти катапультувалися. Повідомляє Оперативний ЗСУ.

11:23

Мобілізований з Укрпошти капітан збив російський літак, який бомбив Чернігів.

10:53

Російські війська завдали авіаудару по Житомирському бронетанковому заводу, поранено двоє людей — про це повідомив голова Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

10:18

Ірина Верещук в телемарафоні розповіла про те, як діятимуть гуманітарні коридори у Маріуполі та Волновасі:

З Маріуполя планується вивезти понад 200 тисяч осіб: Маріуполь-Микільське-Розівка-Більмак-Пологи-Оріхів-Запоріжжя.

З Волновахи планується вивезти понад 15 тисяч осіб: Волноваха-Валер’янівка-Новоандріївка-Кирилівка-Вугледар-Покровськ-Запоріжжя.

Гарант режиму припинення вогню – Червоний хрест.

10:05

Незабаром запрацює сайт fightforua.org, який міститиме всю необхідну інформацію для громадян іноземних держав, які хочуть приєднатися до Інтернаціонального легіону оборони України. Повідомили в Офісі Президента.

9:50

У Маріуполі починається евакуація мирного населення. Повідомляє Верховна рада України.

З 11:00 починається евакуація мирного населення. Гуманітарний «зелений» коридор прокладено маршрутом Маріуполь – Нікольське – Розівка – Пологи – Оріхів – Запоріжжя.

Евакуація населення здійснюватиметься муніципальними автобусами від трьох точок:

– СК «Іллічівець» (пр. Нахімова, 53)

– Драмтеатр (Театральна площа, 1)

– Кальміуська районна адміністрація (пр. Металургів, 193)

Також, слідуючи по маршруту гуманітарного коридору в період тиші (з 09:00 до 16:00) можна буде виїхати на особистому транспорті. Величезне прохання до всіх водіїв, що виїжджають із міста, максимально сприяти евакуації мирного населення – беріть із собою людей, заповнюйте максимально транспорт.

Відхилятися від маршруту гуманітарного коридору КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО. Всього буде декілька етапів евакуації впродовж кількох днів для того, щоб кожен охочий зміг це зробити.

Нагадаємо, з 9:00 до 16:00 буде встановлено режим тиші.

9:34

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 5 березня орієнтовно склали:

особового складу – понад 10 тисяч осіб,

танків ‒ 269 одиниць,

ББМ ‒ 945 одиниць,

артилерійських систем – 105 одиниць,

РСЗВ – 50 одиниць,

засоби ППО – 19 одиниць,

літаків – 39 одиниць (уточнюється),

гелікоптерів – 40 одиниць (уточнюється),

автомобільної техніки – 409 одиниць,

легкі швидкісні катери – 2 одиниці,

цистерн з ППМ – 60,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3,

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій. Повідомляє Оперативний ЗСУ.

8:59

З Маріуполя та Волновахи відкриють гуманітарні коридори для цивільних, повідомив Суспільному радник голови ОП Подоляк.

У Міноборони РФ заявили, що для цього з 10:00 діятиме режим тиші.

За словами мера Маріуполя Вадима Бойченка, гуманітарний коридор надасть змогу почати відновлення критичної інфраструктури міста – світло, вода і мобільний зв’язок.

Також буде можливість забезпечення міста продуктами та медикаментами першої необхідності.

8:48

Оперативна інформація станом на 06:00 щодо російського вторгнення від Генштабу:

  • Розпочато десяту добу героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.
  • Збройними Силами України і підрозділами Сил безпеки та оборони України ведуться запеклі бої зі звільнення Українських міст від російських окупантів. Частини та підрозділи загарбників деморалізовані, солдати та офіцери окупаційної армії продовжують здаватися у полон, втікають, залишаючи на Українській землі озброєння і техніку. Активними бойовими діями завдають втрат противнику не тільки озброєні підрозділи українських захисників, але й звичайні неозброєні люди, демонструючи окупанту свою громадянську позицію, завдаючи йому психологічної поразки.
  • Стикаючись з постійним опором та усвідомлюючи протиправність своїх дій окупанти продовжують обстріли цивільного населення, завдають ракетно-бомбових ударів по об’єктах критичної інфраструктури та житлових будинках, лікарнях, дитячих садках, використовують жінок, дітей і літніх людей в якості «живого щита».
  • Не покидають спроб створити у власному інформаційному просторі картину визвольного бліцкригу, продовжують розповсюджувати тотальну брехню через підвладні ЗМІ, вживають заходів щодо приховування втрат в особовому складі та техніці, шляхом блокування доступу населення до правдивої та об’єктивної інформації.
  • Збройні Сили України продовжують тримати визначені рубежі на всіх напрямках, а на окремих напрямках контратакують та змушують противника відступати з втратами, порушують тилові комунікації та завдають нищівних ударів.

8:30

 

Район.in.ua – цілодобово на інформаційному фронті. Підтримай гривнею!

Радіаційний фон Запорізької АЕС лишається в межах норми. Повідомили в ОДА.

8:29

Працівники Чорнобильської АЕС уже 10 день працюють на станції, яку контролюють окупанти. Працівники сплять по черзі, харчуються обмежено, у них обмежена кількість ліків, їм дуже тяжко — повідомив мер Славутича.

8:07

Понад 1,2 мільйона біженців залишили  Україну після масшатабного вторгнення Росії, повідомляє ООН. Пише НВ.

7:05

Вночі у Харкові обстріляли військову частину, розташовану на вулиці Семінарській.

6:58

Біля Харкова повністю знищений 488-й мотострілковий полк ворога, – пише Оперативний ЗСУ.

6:40

Україна повернула собі Запорізьку АЕС. Українські сили повернули Запорізьку атомну електростанцію в Енергодарі під свій контроль. Гарна новина прийшла від радника голови МВС Вадима Денисенка. ◦

Управління АЕС все ще знаходиться в руках нашого «Енергоатому». Але периметр міста Енергодар досі контролюють російські війська. Раніше місто Енергодар і саму ЗАЕС захопили російські окупанти і почали гатити в напрямку енергоблоків.

Стрілянину на атомній станції обговорювали 4 березня на Раді безпеки ООН.

4:12

Основні зусилля російські війська зосереджують на оточенні Києва та Харкова.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Окупанти не полишають спроб виявити слабкі місця в обороні Маріуполя та намагаються продовжити наступ у напрямку Запоріжжя. В акваторії Чорного моря, після завершення демонстраційних дій щодо готовності до проведення висадки морського десанту в районі Одеса – Затока, у зв’язку з погіршенням погодних умов, загарбник відвів корабельне угрупування та кораблі десанту у район західніше Кримського півострова.

3:14

Харків продовжує тримати оборону, попри жорстокі обстріли житлових кварталів.

Про це повідомляє Оперативний ЗСУ.

У три будинки міста знову прилетіли ворожі снаряди. Ще у 30 багатоповерхівках через обстріли виникли пожежі. Деяких містян атака окупантів застала просто посеред вулиці.

2:38

Управління Запорізькою АЕС у місті Енергодар перебуває під контролем України. Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко.

0:35

Головне управління розвідки Міністерства оборони України оприлюднило список білоруських військових льотчиків, які завдавали ударів по мирному населенню та інфраструктурі України.

Про це вони повідомили на сторінці у фейсбуці.

«Кожний українець повинен знати їхні імена!

Особовий склад бригади армійської авіації, що здійснює бойові вильоти з аеродрому РБ «Ліда» для завдання ударів по мирному населенню та інфраструктурі України. Дані особи вже можуть вважати себе «лётчиками-залётчиками»! Все, доліталися, «шановні»! Ми вже працюємо над вашим пошуком! Й ви сповна відповісте за кожну сльозинку нашого народу!», – йдеться у дописі.

У списку – понад 100 військових льотчиків різних звань – від лейтенанта до полковника. Із ним можна ознайомитися тут.

0:30

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що є країни, які готові забезпечити захист українського неба у війні проти Росії. Але не став уточнювати, що це за країни.

За його словами, деякі країни НАТО можуть надати Україні літаки і засоби ППО, але не альянс як організація.

0:30

Володимир Зеленський у своїй вечірній промові розкритикував НАТО через відмову закривати небо над Україною.

«Знаючи, що нові удари і жертви неминучі, НАТО свідомо ухвалив рішення не закривати небо над Україною. Ми вважаємо, що країни НАТО самі створили наратив, що начебто закриття неба над Україною спровокує нову агресію Росії проти них. Це самогіпноз тих, хто слабкий, невпевнений. Внутрішньо. Хоча може володіти зброєю у рази сильнішою, ніж є у нас», – заявив президент.

«Ви повинні були думати про людей, про людяність. А про що ви думали на тому засіданні? Усі люди, які загинуть від цього дня, загинуть також і через вас. Через вашу слабкість. Через вашу роз’єднаність. Усе, на що спромігся Альянс на сьогодні – це провести через систему своїх закупок 50 тонн дизпалива для України. Мабуть, для того, щоб ми могли спалити Будапештський меморандум», – додав Зеленський.