Волинь Новини

Як волинські суди працюють в умовах війни

Незважаючи на війну волинські суди працюють. Однак доступ до низки сервісів обмежено. Довідатись як розглянули ту чи іншу справу і яке рішення ухвалили онлайн неможливо. Кажуть, таких заходів вжито задля безпеки самих суддів і громадян.

З режимом роботи кожного суду можна ознайомитись на порталі Судова влада України.

Луцький та Ковельський міськрайонні суди працюють у штатному режимі. Термінові категорії справ розглядають першочергово. Водночас перед відвідуванням суду, радять уточнювати інформацію щодо розгляду справ зателефонувавши до помічників суддів і секретарів судових засідань.

«За відсутності нагальної потреби рекомендуємо утриматись від відвідування суду або відкласти його на пізніший час. Заяви і клопотання можна подавати через електронну пошту», – наголошують у судах.

Таке ж повідомлення розміщене на сторінці Нововолинського міського суду.

На сайті Володимир-Волинського міського та Волинського апеляційного судів немає детальної інформації про спосіб розгляду справ і прийом документів під час воєнного стану.

Водночас Волинський окружний адміністративний суд повідомляє про дещо інший порядок роботи. Там не проводять засідань в режимі реального часу. В тому числі й тих, які відбуваються за посередництвом відеоконференцзв’язку. А от розгляд судових справ у режимі письмового провадження продовжується.

«Розгляд справ, які за законом мають бути розглянуті невідкладно, буде забезпечено судом за будь-яких обставин», – пишуть на сторінці суду.

Адмінсуд продовжує прийом письмової кореспонденції. Невідкладне звернення до суду, а також процесуальні документи можна спрямувати засобами електронного зв’язку та через модуль «Електронного суду».

«Не варто турбуватися з приводу процесуальних строків, – наголошують в адмінсуді. – Правовий режим воєнного стану буде, безперечно, підставою для безперешкодного поновлення цих строків і правовий захист позивачам буде надано поза всяким сумнівом»

Водночас судом тимчасово не здійснюється видача документів у приміщенні суду. Не надсилають їх і поштою. Це стосуються в тому числі рішень суду та виконавчих листів.

Господарський суд Волинської області працює в штатному режимі, щоправда акцентуючи на тому, що неявка учасників судового процесу у судове засідання буде вважатися поважною причиною із винесенням подальших процесуальних рішень.

Разом з тим Єдиний державний реєстр судових рішень не працює. Доступ до нього обмежено. Теж саме стосується сервісів «Стан розгляду справ» та «Список справ, призначених до розгляду».

«Для запобігання загрози життю та здоров’ю суддів та учасників судового процесу у період воєнного стану, доступ до Єдиного державного реєстру судових рішень, сервісів «Стан розгляду справ» та «Список справ, призначених до розгляду» тимчасово призупинено. Суди здійснюють правосуддя в безперебійному режимі в умовах відсутності загрози життю та здоров’ю учасників справи. Про дату та час судових засідань дізнавайтесь в оперативному порядку за телефонами суду чи з використанням інших засобів зв’язку», – пишуть на порталі Судова влада України.

Нагадаємо, Російська Федерація напала на Україну уночі з 23 на 24 лютого. З’явилося звернення російського президента, в якому він каже, що буде намагатися «демілітаризувати» Україну. Водночас, впродовж першого тижня війни ситуація на Волині залишалася відносно спокійною, кордони не були порушені.