Важливо Новини

Перемовини між Україною та Росією розпочалися: що наразі відомо

Як стало відомо, українська та російська делегації сіли за стіл перемовин у Гомелі, Білорусь. Російська сторона заборонила вести пряму трансляцію, передає Forbes.

Перемовини буде вести не сам президент України Волоимир Зеленський, а українська делегація. Склад делегації:

  • голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія;
  • міністр оборони Олексій Резніков;
  • радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк;
  • перший заступник глави делегації України в ТКГ Андрій Костін;
  • нардеп Рустем Умєров;
  • заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький.

Цитата Зеленського перед перемовинами

«Скажу відверто, як завжди: я не дуже вірю у результат цієї зустрічі, але нехай спробують. Щоб потім у жодного громадянина України не було жодного сумніву, що я як президент не намагався зупинити війну, коли був нехай і маленький, але все ж таки шанс».

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко 27 лютого запропонував Зеленському зустрітися з російською делегацією на річці Припʼять, в місті Гомелі.

Умов перед перемовинами – жодних.

Мета України, за словами Зеленського, – територіальна цілісність. «Нашу позицію ви побачили на сто відсотків. Це – безумовний захист національної державності, – каже він. – Поки наші хлопці там – президент тут, голова Офісу тут, премʼєр тут, армія тут, головнокомандувач тут. Ми всі будемо боронити нашу державу, наші кордони».

Того ж 27 лютого, до дзвінка від Лукашенка, Зеленський вже звертався до Білорусі, у якій вчора проходив референдум щодо поправки до конституції Білорусі. На голосування винесли питання про відмову країни від статусу без’ядерної держави, два нових терміни для Лукашенка і юридичний імунітет проти всіх його злочинів.

Білорусь приєдналася до війни Росії проти України, 24 лютого повідомив пресцентр Держприкордонслужби України. У перший день війни російські війська атакували ділянки українського кордону, який межує з РФ та Білоруссю. Вони атакували українських прикордонників та пункти пропуску із застосуванням артилерії, важкої техніки та стрілецької зброї.

 

12:39 – переговори делегацій Росії та України розпочалися.

12:44 – журналістів видання “БЕЛТА”, що вели пряму трансляцію переговорів в YouTube змусили вимкнути камери і вигнали із залу засідання зі словами “це не обговорювалося”.

15:45 – переговори України та Росії закінчилися