Волинь Новини

На Волині відсторонені від роботи вчителі шукають захисту в суді

З позовами на рішення керівників навчальних закладів до суду звернулися близько 30 невакцинованих від коронавірусу педагогів Камінь-Каширського району.

Вони вважають, що їх позбавили права на працю неправомірно та  сподіваються відстояти свої інтереси. Про це пише «Полісся».

Загалом в Україні відсторонені вчителі через відсутність щеплень від ковіду подали численні позови до судів. Проте судді не одностайні у своїй позиції щодо цих питань, оскільки приймають різні рішення. Наприклад, Ковельський суд пристає на сторону позивачів, а от Ратнівський, Любомльський — ні.

Відомо, що до Камінь-Каширського районного суду найбільше позовів надійшло від освітян Сошичненської громади. Зокрема, за словами судді Бориса Гамули, оскаржували відсторонення працівники Стобихівської та Личинівської гімназій, Карасинського ліцею. У Камінь-Каширській громаді незгоду з недопущенням до роботи висловили педагоги Боровненського ліцею, Гуто-Камінської гімназії, міського ліцею №1 та Камінь-Каширського ВПУ. Усі вони позиваються до навчальних закладів про визнання незаконними наказів про відсторонення та їх скасування.

Окремі вимагають виплатити їм зарплату за період відсторонення від виконання обов’язків та стягнути з відповідача судові витрати. У Камінь-Каширському суді повідомили, що позивачі користуються послугами приватних адвокатів, які допомогли їм сформулювати вимоги, та домагаються їх задоволення.

Переважно усі доводять, що накази про відсторонення є незаконними, оскільки ні в трудовому контракті, ні в посадовій інструкції, ні в будь-якому іншому документі, підписаному працівниками та закладами освіти, такого зобов`язання з боку працівників немає. Також не передбачені повноваження керівництва закладу на відсторонення працівників від роботи з підстав відсутності щеплення від СОVID-19.

Пояснюють це тим, що Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» не визначає обов’язковим щеплення від коронавірусу і його не включено до календаря щеплень.

Натомість відповідачі зазначають, що керувалися статтею 12 закону «Про захист населення від інфекційних хвороб», згідно з якою працівники окремих професій підлягають обов`язковим профілактичним щепленням, а також наказом МОЗ, згідно з яким обов’язковим щепленням підлягають працівники шкіл.

Заслуховуючи сторін судового процесу, аналізуючи доводи та аргументи, судді Камінь-Каширського районного суду розділилися у своїх позиціях. Про це свідчать ухвалені ними рішення.

«Я вважаю, що відсторонення від роботи невакцинованих від коронавірусу працівників є правомірним. Керівники закладів освіти діяли в спосіб та в межах повноважень, передбачених законом, не порушили прав позивачів, а тому позови останніх не задовольняю», — висловив своє бачення суддя Борис Гамула.

А от суддя Камінь-Каширського районного суду Олеся Антонюк задовольняє позови відсторонених від роботи працівників через відсутність вакцини від СОVID-19. Втім, оскільки раніше подібної судової практики не було, ці рішення, вочевидь, все одно будуть оскаржуватися в апеляційному суді сторонами, які програли суд першої інстанції — чи то педагогами, чи представниками закладів освіти.