Нейрохірург Волинської обласної клінічної лікарні Іван Бобрик стверджує, що у молодих людей за певних умов грижі хребта зменшуються у розмірах, тож поспішати з операцією при такому діагнозі не варто.

Про це він сказав у програмі «Телемедицина» на 12 каналі 22 лютого.

«Нещодавно вийшли останні перегляди протоколів надання допомоги пацієнтам із дегенеративно-дистрофічними захворюваннями хребта, а грижі – це якраз такі захворювання. Провідні клініки світу говорять: якщо грижа, навіть умовно немалих розмірів, не призводить до вираженого больового синдрому, не призводить до симптомів випадіння функції або ж не призводить до вираженого болю, який не керується терапевтичними методами, така грижа не повинна бути оперована вже і відразу», – зазначив лікар.

Він стверджує, що у молодих пацієнтів часто спостерігають об’єктивне зменшення розмірів гриж.

«Гижа це вже є патологічний процес, тобто це частково ненормальна тканина. Наш організм є надзвичайно мудрою структурою. Коли він ідентифікує якусь проблемну зону, він кидає певні зусилля на те, щоб цю зону ліквідувати або привести до якогось більш-менш належного стану. Це стосується і гриж. У молодих людей відновні властивості значно кращі, ніж у людей мудрого віку, і в них ми справді спостерігаємо зменшення гриж із плином часу», – наголошує Іван Бобрик.

За його словами, головне при цьому діагнозі – не допустити прогресування, тому пацієнт повинен дотримуватися рекомендацій лікаря: приймати ліки, виконувати комплекс вправ, дотримуватися режиму життєдіяльності, побуту, відпочинку, роботи.

«Грижа – це розрив фіброзного кільця, тобто порушення цілісності диска і вихід назовні пульпозного ядра. Оце пульпозне ядро, амортизуюча субстанція, і є власне грижею. Коли виходить певна частинка пульпозного ядра, ми розуміємо, що ось вона вийшла, певним чином стискає нервові структури, призводить до певних симптомів, але за допомогою зусиль пацієнта і наших зусиль можемо з нею боротися якийсь проміжок часу», – впевнений лікар.