Волинь Новини

Відомий лучанин, який засіяв соняхами і і чорнобривцями тисячу кілометрів узбіч немає грошей на комуналку

Відомий волинський квітникар, який засіяв чорнобривцями та соняхами тисячі кілометрів узбіч автодоріг і зупинок, не має грошей на насіння, аби продовжувати проєкт «Квітучий прапор України». Щоб підтримати митця, комунальне підприємство «Парки і сквери» найме його як сезонного робітника, – пише ІА Волинські новини.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Луцької міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергоощадності.

Заслужений діяч мистецтв України, скульптор-документаліст, квітникар Василь Рижук розповів, що вже багато років реалізує проєкт «Квітучий прапор України», у ході якого засіяв квітами тисячі кілометрів узбіч автомобільних доріг.

«Я роблю це з власної ініціативи. Почав активну діяльність після Революції Гідності… Я в багатьох областях України роздавав насіння чорнобривців, продовжував робити все, аби наша Україна була квітучою. Я дійшов уже до тисячі кілометрів. Тричі був внесений до Книги рекордів України», – сказав він.

Пригадав, що на початку 2000-х років у Луцьку навіть не могли скосити траву, тому скрізь росли бур’яни: «Я тоді висунув таку ініціативу і прикрашав квітами наш Луцьк де тільки міг. І досі прикрашаю. Торік була прикрашена вулиця Ківерцівська. Це немала територія – 3-4 кілометри».

Василь Рижук запропонував засіяти квітами транспортну розв’язку в бік Дачного, яка нагадує тризуб із висоти: «Буде прекрасно, коли ця дорога буде прикрашена чорнобривцями і нагадуватиме вишиту українську сорочку. Це єдина розв’язка в Україна такого вигляду. Але я не можу це робити за власні кошти. Мій «Квітучий прапор України» складається з чорнобривців і соняшників. Тому що це – квіти наших матерів».

Квітникар зазначив, що за минулорічними розцінками засіяти один метр квадратний чорнобривцями і соняшниками коштує 42 гривні.

Також він поскаржився, що власними силами не може втілювати проєкт, адже має заборгованість навіть зі сплати комунальних послуг – 59 тисяч гривень (йому навіть відімкнули світло). Тож чоловік вимушений їздити в Польщу на заробітки. За його словами, в рідному місті він не може як творча особистість реалізувати жодного проєкту, аби заробити гроші на насіння квітів і проживання.

«Я – єдиний скульптор на Волині, який є заслуженим діячем мистецтв України. Я зробив шість монументів, у тому числі три благодійно за власні кошти. Своєю чергою, в Луцьку – один-єдиний, це монумент Тараса Шевченка на драмтеатрі», – наголосив Василь Рижук.

Він висловив прохання, аби міськрада долучилася до фінансування проєкту «Квітучий прапор України», щоб надалі він міг прикрашати зупинки та узбіччя доріг.

Директор департаменту житлово-комунального господарства Микола Осіюк розказав, що неодноразово зустрічався з Василем Рижуком. Він інформував, що виконувачу обов’язків директора КП «Парки і сквери міста Луцька» було доручено найняти квіткаря як фізичну особу для виконання певного обсягу сезонних робіт. Ідеться, наприклад, про посів квітів на вулиці Ківерцівській, тамтешньому шляхопроводі та інших локаціях.