Волинь Новини

Шацька лікарня отримала Міжнародний сертифікат якості і правильності лабораторних аналізів

У 2021 році  клініко-діагностична лабораторія Шацької лікарні брала участь у Міжнародному зовнішньому контролі якості лабораторних досліджень.

Це програма PREVECAL,в якій брали участь лабораторії з 31 країни світу, йдеться на сторінці Шацької лікарні у фейсбуці.  

Протягом року в лікарні проводили дослідження контрольних сироваток. Кожного місяця приходив звіт з оцінкою досліджень. З поставленою задачею лабораторія справилась на відмінно. Як результат – Шацька лікарня отримала іменний Міжнародний сертифікат якості і правильності лабораторних аналізів.

Для біохімічних досліджень в лабораторії лікарні використовують швейцарський аналізатор нового покоління COBAS c111. Це повністю автоматичний апарат з закритою системою та з найновішим програмним забезпеченням.

Лабораторія оснащена напівавтоматичним польським аналізатором CORMАY, сучасним коагулометром, чеською комп’ютиризованою системою для ІФА досліджень, трьома гематологічними аналізаторами, аналітичною вагою, бінокулярними мікроскопами, центрифугами.

В клініко-діагностичній лабораторії Шацької лікарні проводяться такі лабораторні дослідження:

Загальноклінічні: загальний аналіз сечі, дослідження сечі за Нечипоренком та по Земницькому, дослідження калу на гельмінти, дослідження зішкрібу з перинатальних складок на яйця гостриків, дослідження виділень статевих органів(виявлення грибів,трихомонад, гарднірел, гонококів)

Гематологічні: загальний аналіз крові (21показник), ШОЕ, лейкоцитарна формула

Біохімічні: глюкоза, глікований гемоглобін, загальний холестерин, ліпопротеїди низької щільності, ліпопротеїди високої щільності, тригліцериди, загальний білок, С реактивний білок, фібриноген, антистрептолізин-о, ревматоїдний фактор, сечовина, креатинін, сечова кислота, загальний білірубін, прямий білірубін, непрямий білірубін, аланін амінотрансфераз, аспартат амінотрансфераза, гама-глутамілтрансфераза, альфа-амілаза, кальцій

Коагулогічні: протромбінів час, протромбіновий індекс, міжнародне нормалізоване відношення, протромбін по Квіку%

Імуногематологічні: група крові АВО, система резус (Rh)

Імунохімічні: виявлення поверхневого антигену гепатиту В (HBsAg)

Імуноглобуліни: специфічні імуноглобуліни М (SARS – Cov 2- NP- IgM),  специфічні імуноглобуліни G (SARS – Cov2- NP- IgG)

Серологічні: реакція мікропреципітації РМП), реакція пасивної гемаглютинації (РПГА)

В лабораторії лікарні створені всі умови, для того, щоб пацієнти та жителі Шацької територіальної громади отримували якісні послуги. За електронним направленням всі аналізи безкоштовні. Але варто пам’ятати, що профілактика хвороб, та здоровий спосіб життя повинні бути для всіх нас в пріоритеті.