Важливо Новини

Людей вивозять силоміць, чоловіків не випускають: Денісова відреагувала на примусове виселення з “ЛДНР”

Денісова звернулась до міжнародної спільноти з проханням відреагувати на дії окупантів.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова розповіла, що російські окупанти не випускають з території фейкових “ЛДНР” чоловіків призовного віку, натомість всіх інших жителів вони примусово вивозять.

Про це омбудсменка написала у Facebook.

“Через створену спеціалізовану гарячу лінію чоловікам призовного віку та особам, які не оформили паспорт РФ, забороняється виїжджати з тимчасово окупованих територій. За попередньо сформованими списками планується евакуація (примусове вивезення – ред.) місцевого населення залізничним транспортом. Людей літнього віку та дітей із закладів соціального типу (дитячих будинків) вивозять фактично силоміць“, – зауважила Денісова.

Правозахисники повідомляють, що ситуація на тимчасово окупованих територіях спокійна і люди нікуди не хочуть їхати.

“Примусове виселення громадян України використовується країною-окупанткою для нарощування та ескалації збройного конфлікту. Дорогі українські громадяни, особливо ті, які мешкають на тимчасово окупованих територіях України. Закликаю вас не піддаватися на провокації окупантів та зберігати спокій“, – зауважила омбудсменка.

Людмила Денісова додала, що виселяючи громадян України зі своїх помешкань, країна-окупантка порушує норми міжнародного права, згідно з яким право на житло – це одне із найважливіших соціально-економічних прав громадян.

“Зокрема, статтею 10 Міжнародного пакту про економічні, соціальні й культурні права та статтею 12 Міжнародного пакту про цивільні і політичні права передбачено, що право на житло має реалізовуватися за умови вільного вибору людиною місця проживання. Звертаюся до світової спільноти відреагувати на факти незаконної евакуації (примусового вивезення – ред.) зі своїх домівок громадян України на тимчасово окупованих територіях, що може свідчити про підготовку до повномасштабного вторгнення на територію України“, – написала Уповноважена Верховної Ради України з прав людини.