Волинь Новини

У Ковельському районі мають намір будувати сміттєпереробне підприємство. Фото

10 лютого у селі Вишнів Ковельського району відбулася робоча зустріч з гостем із Австрії, Почесним доктором Крістіаном Чернером – директором ПП «Гігаджоуль», який ознайомив присутніх з намірами щодо можливого будівництва сучасного підприємства поводження з твердими побутовими відходами за європейськими стандартами на території Вишнівської громади.

Про це повідомляється на сайті громади.

На прикладах своїх підприємств, які протягом останніх 40 років запрацювали в різних країнах Європи, доктор Чернер розповів про їх мінімалістичний вплив на довкілля. Він зазначив, що сьогодні громада захоронює 100% відходів, а європейський метод гарантує сортування і вивезення на спалювальні і переробні заводи України, з якими вже укладені відповідні угоди, 95% твердих побутових відходів і лише 5%  – підлягатиме захороненню в подрібненому вигляді на території такого об’єкта.

Крістіан Чернер / Фото Вишнівської громади

Вже на слуху не перший місяць інформація щодо можливого розміщення такого стратегічно-важливого об’єкта на території Вишнівської громади. І ця інформація «обростає» здогадками і домислами, є прихильники, а є противники…

На сьогоднішньому етапі одним з першочергових завдань будь-якої влади є екологічна безпека. Це питання на контролі в держави, тому і новий законопроєкт щодо поводження з відходами підготовлено до розгляду. Він передбачає відповідальність кожного за забруднення довкілля. Адже не існує людини, яка не продукує сміття. А є лише байдужість кожного з нас до мега-проблеми, яка невідворотно наступає. Бо з першими променями сонця, як гриби, по периметрах сіл і узбіччях «виростатимуть» несанкціоновані звалища і смітники, літатимуть поміж пролісків целофанові пакети, валятимуться різного виду пляшки та інший мотлох, який «господарі» викинуть, не задумуючись про наслідки для матінки-природи.

Фото Вишнівської громади

Від Вишнівської громади необхідна лише земельна ділянка, що відповідатиме певним критеріям та, як і будь-яка інвестиційно-приваблива територія, вона повинна мати комунікації (під’їзд, світло та ін.). Якщо громада знайде таку ділянку, то до неї будуть певні вимоги, бо інакше ні проєкт, ні, тим більше його будівництво чи навіть введення в експлуатацію, не буде можливим. А жоден інвестор, навіть український, вкладаючи власні кошти, ризикувати не захоче.

Робоча зустріч – це ще не громадські обговорення, це лише заява про наміри інвестора сприяти жителям колишніх Любомльського та можливо Шацького районів зберегти нашу природу і екологічно-чисту територію з мінімумом затрат для бюджетів задіяних громад і кишень жителів. Адже таких підприємств на Волині планується кілька, і, чим далі від Вишнівської громади, тим дорожчими будуть послуги для населення і, відповідно, повільнішими будуть процеси зменшення смітників і звалищ. Адже сьогодні з місцевим комунальним підприємством «БУГ» не всі жителі уклали договори на вивезення ТПВ, бо тих кілька гривень – дорого. А якщо вивезення буде до іншої ТГ чи району, а згідно чинного законодавства – обов’язковим і платним?

Фото Вишнівської громади

Всі вимагають від влади створення робочих місць… Всі хочуть гарну інфраструктуру і дороги…  Але для цього треба залучати інвесторів, які будуватимуть за власний кошт і пропонуватимуть робочі місця та сплачуватимуть податки в громаду, а за ці податки і розбудовуватиметься і розвиватиметься громада. Адже нема доходу – нема розвитку! А таким інвесторам потрібна земля навіть не у власність, а лише в оренду.

Сьогодні є пропозиція від інвестора, який за власні кошти, без залучення коштів з місцевого бюджету, пропонує послуги за європейськими стандартами. Завдяки цьому є можливість зробити нашу громаду по-європейськи  чистою, а не зоною екологічного лиха в найближчі роки

– йдеться у дописі

Фото Вишнівської громади

Отже: сьогодні є пропозиція від потенційного інвестора і заява про наміри.

А бути чи не бути європейському об’єкту на території громади – вирішувати місцевим мешканцям всім разом.