Волинь Новини

Стало відомо, скільки у Шацьку вакцинованих вже отримали бустерну дозу

Як стало відомо, третю бустерну дозу вакцини від COVID-19 отримали 18 жителів Шацької територіальної громади.

Такі дані 15 лютого озвучила Катерина Жданова-Кузько, відповідальна за вакцинацію в КНП «Шацької лікарні Шацької селищної ради», – інформують у лікарні, передає Район. Шацьк.

Третє щеплення роблять для підсилення імунітету тим, у кого від другої дози минуло пів року і більше.

Робити бустерну дозу від коронавірусу в Україні почали з 6-го січня. Вона має посилити ефективність вакцини та дати кращий захист від нового штаму Омікрон. Після бустерної дози дія сертифікату про вакцинацію продовжиться ще на 270 днів. У додатку Дія оновлена інформація про дату та вакцину, якою було зроблене щеплення, оновиться впродовж місяця.

Як пояснив Віктор Ляшко, для бустерної дози перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам, тобто Moderna або Comirnaty від Pfizer.

За відсутності мРНК-вакцин бустер можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

Перед тим у МОЗ розповіли, що щеплення будуть робити за такими схемами:

  • якщо перші дві дози Moderna або Pfizer, то бустер – Moderna або Pfizer,
  • якщо перші дві дози AstraZeneca (Covishield, SKBio), то бустер – Moderna або Pfizer,
  • якщо перші дві дози CoronaVac, то бустер – Pfizer,
  • перші дві дози за змішаною схемою, тоді бустер – Moderna або Pfizer.

Багато країн ЄС вже починають запроваджувати вимогу мати бустерну дозу для в’їзду іноземців, як альтернатива здачі тесту. Європейський Союз також планує запровадити таку обов’язкову вимогу для в’їзду іноземців – отримати бустерну дозу у проміжок від 6 до 9 місяців від другої дози.

Чи потрібно буде через 270 днів знову вакцинуватися? На це питання однозначної відповіді немає, це залежатиме від того, як буде поширюватися COVID-19.

За більш детальною інформацією про вакцинування від COVID-19 можна звертатися до сімейних лікарів або телефонувати на гарячу лінію за номером телефону +380962741553.