Волинь Новини

Волинянка викликала поліцію, бо думала, що водій автобуса – п’яний

У грудні минулого року ковельчанка Наталія К. скористалась послугами маршрутного таксі сполученням «Люблинець-Ковель». Коли вона оплачувала проїзд, то звернула увагу, з її слів, на червоне обличчя у водія, розширені зіниці та тремтіння рук.

Проїхавши кілька метрів по маршруту жінка почула, як діти кинули сніжку в автобус. Водій зупинив рух та почав бігти за дітьми. Через таку поведінку кермувальника у неї склалось переконання, що він перебуває в стані сп’яніння, а тому негайно повідомила поліцію, зателефонувавши на лінію «102».

Поліцейські наздогнали автобус, в якому їхала ковельчанка. Водій пройшов огляд на стан сп’яніння та виявився тверезим. Результат огляду проби показав 0,00 проміле. Після цього поліцейські повідомили жінці про здійснення нею завідомо неправдивого виклику, у зв’язку з чим винесли постанову про накладення адміністративного стягнення у виді штрафу в розмірі 850 гривень.

Наталія К. звернулася із позовом до суду, оскільки вважає постанову незаконною. За її словами, зовнішній вигляд водія та його поведінка давали усі підстави припускати стан сп’яніння. Крім того, телефонуючи на лінію «102», вона повідомляла, що водій можливо перебуває в стані сп’яніння. Тому, на її думку, відсутня обов’язкова ознака правопорушення, передбаченого ст. 183 КУпАП, – завідомо неправдивий виклик. У даній ситуації вона добросовісно помилялась у існуванні обставин, які після перевірки не підтвердились.

Головне управління національної поліції у Волинській області правом подати відзив на позовну заяву не скористалось.

Інспектор Ковельського районного управління поліції Дмитро Левчук, який оформляв постанову, позовні вимоги не визнав та вказав, що оскаржувана постанова відповідає вимогам ст. 283 КУпАП, а тому є законною.

Суддя Ковельського міськрайонного суду Тетяна Денисюк позов задовольнила повністю, скасувала постанову про накладення штрафу та ухвалила стягнути з Головного управління національної поліції у Волинській області за рахунок бюджетних асигнувань 454 гривні судового збору та 500 гривень витрат на правничу допомогу позивачці.