Новини

У Польщі заявили про дефіцит працівників у 30 професіях: у яких сферах найбільша нестача

Як стало відомо, попит на працівників у 2022 році у Польщі очікується на рекордному рівні. Вперше за 7 років у у жодній професії не буде надлишку персоналу. Заповнення робочих місць стане викликом для польських роботодавців. Попри зростаючe число працюючих у Польщі українців, працевлаштування іноземців не задовільнить усі потреби економіки.

Про це йдеться у дослідженні “Барометр професій”, проведеного на замовлення Міністерства родини і соціальної політики Польщі – повідомляють в аналітичному центрі агенції з міжнародного працевлаштування Gremi Personal, передає Молодий Буковинець.

Проблем з пошуком роботи не буде – ні для спеціалістів, ні для осіб без кваліфікації. У дефіциті – 30 професій. Найбільші проблеми з підбором кадрів виникають у будівельній, транспортно-логістичній галузях та промисловості.

“Професія працівника складу – одна з найбільш дефіцитних. Робочі руки потрібні як великим логістичним хабам, що обслуговують відомі бренди одягу, та і всім компаніям, що продають свої товари через Інтернет. Попит на співробітників на складах сезонний – залежить від маркетингового календаря: представлення нових колекцій, розпродажів, чорної п’ятниці, свят. Але навіть у перервах між піками зберігається відносно високий попит на робітників”, – стверджує Даміан Гузман, заступник генерального директора агенції з міжнародного працевлаштування Gremi Personal.

Агенції з працевлаштування також бачать великий потенціал у співпраці з меблевою промисловістю. На роботу набирають як і працівників без досвіду, так і кваліфікованих – столярів, деревообробників.
Ще одна галузь, яка бореться з кадровим дефіцитом і активно наймає іноземців, — це харчова промисловість. Найбільший дефіцит працівників у цій галузі автори “Барометра професій” відзначають у Поморському та Західно-Поморському воєводствах – через розміщення тут багатьох рибопереробних заводів – і в Куявсько-Поморському та Великопольському воєводствах, де важливу ролі відіграє м’ясна промисловість.

“Співпраця з харчовими підприємствами за ці роки сильно змінилася. Завдяки модернізації заводів значно покращилися умови праці. У цій галузі попит також має сезонний характер. У рибній промисловості пік виробництва припадає на останні 2-3 місяці року, хоча в інші місяці сповільнення не надто істотне. М’ясопереробні підприємства зазвичай збільшують виробництво з початком “сезонів шашликів”, тобто навесні. Тож для тих, хто хоче працювать, роботи буде вдосталь у будь-яку пору року”, – вважає Даміан Гузман.

Висококваліфікованих працівників сьогодні в Польщі важко знайти для будь-якої галузі. Бракує водіїв, водіїв вантажівок та тракторів, вчителів, медиків, (фізіотерапевтів, масажистів, лікарів, рятівників), бухгалтерів.