Волинь Новини

Народні засоби: лікарка з Волині розповіла чи можна розтирати хворих дітей алкоголем

Як відомо, на дворі зима, пік вірусних респіраторних інфекцій. Також нові шанси для застосування народних засобів для їх лікування. Чи робили у дитинстві вам компреси зі спирту, коли боліло горло? Розтирали алкоголем, коли була гарячка? На ці та інші питання відповідає лікарка, родом з Нововолинська Катерина Бакіко.

Про це йдеться на сторінці авторки допису у фейсбуці, передає Район.Шацьк.

Цей метод полягає на очікуваннях зігріти шкіру та розширити її судини, а відтак зменшити гарячку та біль. Зігрівають таким чином будь-що: шию (якщо болить горло), руки, ноги якщо болять. А при гарячці розтирають всю шкіру.

«Але чи безпечний цей метод? Ні! Насправді алкоголь може проникати через ніжну шкіру, а відтак мати токсичний вплив на організм. Чи треба таке «лікування» вже хворій дитині, робіть висновки самі. Отруєння алкоголем у дітей до 6 років може супроводжуватись порушенням роботи нервової системи, шоковим станом, порушенням дихання і навіть комою», – наголошує пані Катерина.

Лікарка зазначає, що також дитина може вдихати спирт, коли він випаровується під час «цілющих процедур», це теж збільшує імовірність отруєння ним.

А тривалі зігріваючі компреси зі спиртом ведуть до ще більшого всмоктування у шкіру, опіків, контактних дерматитів.

  • Дієві поради, якщо у малюка підвищилась температура:
  • Одягніть його у легкий одяг.
  • Пропонуйте багато рідини.
  • Провітрюйте приміщення.
  • Збивайте гарячку парацетамолом або ібупрофеном у дитячих дозуваннях. І ніякого алкоголю!

«Яким чином можна використовувати спирт вдома? Для дезінфекції шкіри для невеликих ділянок та неглибоких ранок (укуси, пірсинг, подряпини тощо). Зменшення запаху поту взуття у дорослих. Спирт буде вбивати бактерії, які є його причиною», – додає лікарка.

З її слів, спирт ще можна використати для очищення та дезінфекції поверхонь вдома, електричних девайсів, біжутерії, ганчірок та ін.

І головне, пам’ятати, що тримати ємкості зі спиртом потрібно у недоступних для дітей місцях!