Волинь Новини

Педагоги Луцької гімназії №4 стали активними учасниками сертифікації вчителів

Цьогоріч  2500 вчителів початкових класів закладів освіти України матимуть можливість пройти сертифікацію, проаналізувати методику своєї роботи, зрозуміти вектори професійної діяльності, випробувати власні сили.

Що ж таке сертифікація педагогічних працівників? Це зовнішнє незалежне оцінювання професійних компетентностей педагога та його практичних умінь, що здійснюється Державною службою якості освіти та її територіальними органами, Українським центром оцінювання якості освіти. Про це Район.Луцьк інформує управління Державної служби якості освіти у Волинській області.

Протягом 2019 – 2021 років реалізовувався пілотний проєкт сертифікації педагогічних працівників, під час якого освітні експерти змогли побачити багато нових ідей, цікавих та креативних стилів викладання, успішних практик. Усе це свідчить про позитивні зміни, що відбуваються в якості викладання в новій українській школі.

На Волині до третього заключного етапу сертифікації у 2021 році було допущено 56 педагогів. 49 педагогів успішно пройшли сертифікацію. Приємно відмітити, що результати були значно вищі за пороговий бал. Цьогоріч найактивнішими виявилися вчителі початкових класів опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів «Світязький ліцей» Шацької селищної ради, комунального закладу «Луцька гімназія №4 імені Модеста Левицького Луцької міської ради Волинської області» та закладу загальної середньої освіти «Камінь-Каширський ліцей ім. Євгена Шабліовського» №1 Камінь-Каширської міської ради.

Зубицкая: “Не лечите гипертонию таблетками!

Сосуды мигом очистятся, если 7 дней…

На 2022 рік Міністерство освіти і науки України  визначило максимальний обсяг заяв, які можуть бути подані від кожної з областей для проходження сертифікації вчителів, на пропорційних засадах (залежно від наявної кількості вчителів початкової школи). Квота для Волині становить  96 місць. Тепер ця процедура відбуватиметься щорічно і складатиметься з трьох етапів:  незалежного тестування, самооцінювання та вивчення практичного досвіду роботи педагогів. Слід зауважити, що реєстрація триватиме упродовж 4‒17 квітня 2022 року включно. Відповідно до Положення про сертифікацію педагогічних працівників учителі  беруть участь у сертифікації виключно на добровільних засадах і можуть відмовитися від участі на будь-якому її етапі.

Проходження сертифікації зараховується як атестація педагогічного працівника, а також є підставою для присвоєння йому відповідної кваліфікаційної категорії та/або педагогічного звання. Сертифіковані педагогічні працівники отримують щомісячну доплату в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) пропорційно до обсягу педагогічного навантаження протягом строку дії сертифіката.

Вчителі, які успішно пройшли сертифікацію у 2019 та 2020 роках, цьогоріч активно залучались в ролі освітніх експертів до процесу сертифікації та до проведення інституційних аудитів закладів освіти, допомагають своїм школам у розбудові внутрішньої системи забезпечення якості освіти.