Важливо Волинь Новини

Формування загонів тероборони – відповідальність солідарна

Голова обласної ради Григорій Недопад скликав чергову координаційну нараду з вирішення нагальних питань матеріально-технічного забезпечення підрозділів територіальної оборони.

У нараді взяли участь військові, голови окремих територіальних громад, очільники районних рад та райдержадміністрацій, представники ОДА. Григорій Недопад зазначив, що зустріч ініційована на прохання народної депутатки України Ірини Констанкевич. 

«Прикордонний статус нашої області зобов’язує нас діяти швидко, злагоджено і ефективно. Ми багато уже зробили, за що я дякую і громадам, і районам, і бізнесу. Але маємо й чимало невирішених питань, в яких сподіваємося на допомогу держави. Саме з цієї причини Ірина Мирославівна сьогодні тут».

Народна депутатка зазначила, що питання формування підрозділів тероборони днями обговорювалося під час години уряду за участю Міністра оборони. «Мета нашої зустрічі – з’ясувати першочергові потреби і проблеми у цьому процесі, узагальнити їх і винести на центральний рівень. Координація дій на місцях є. Я вважаю, що варто залучити і депутатів-мажоритарників, аби допомогти вам отримати більше ресурсів для виконання цього важливого завдання», – звернулася Ірина Констанкевич до присутніх.

Заступник голови ОДА Андрій Ярмольський констатував, що на разі ключовою проблемою є створення матеріально-технічної бази у місцях дислокації загонів територіальної оборони, а точніше – брак фінансування на цю мету: «Формування боєздатної тероборони – це не тільки завдання області, а й держави. Тому ми напрацювали і надіслали до РНБО пропозиції стосовно способів та форм державної підтримки і готові стати пілотною областю для їх апробації». Андрій Ярмольський звернувся до народної депутатки  проханням про сприяння у пришвидшенні розгляду цих пропозицій.

Перелік термінових питань для вирішення на законодавчому та урядовому рівні озвучив і командир 100-ї бригади територіальної оборони Олександр Скумбрій. Окрім того, він висловив вдячність усім, хто долучився до формування нового роду військ у рекордно короткі терміни. «За оперативністю, якістю і обсягами виконання цього надзвичайно важливого завдання Волинь – лідер в державі. Для дислокації усіх п’ятьох підрозділів нам надали хороші приміщення, укомплектували меблями, оргтехнікою, сейфами, забезпечили автотранспортом. Кожен без винятку бюджет – від місцевого до обласного спрямував кошти», – констатував полковник.

Присутні також обговорили створення добровольчих формувань у тергромадах, які мають діяти у рамках руху опору за умови оголошення воєнного стану.