Важливо Волинь Новини

На Волині під суд потрапив адвокат, який хотів «відмазати» своїх клієнтів

На Волині судять рівненського адвоката, який був представником фігурантів у кримінальній справі про незаконний видобуток бурштину та запропонував правоохоронцям хабар в «інтересах своїх клієнтів».

Про це пише «Сила правди», повідомляє ІА Конкурент.

Як повідомляється, у 2015 році адвокат Володимир Яременко, як представник фігурантів у кримінальній справі про незаконний видобуток бурштину, вирішив домовитись з правоохоронцями про певні послуги в інтересах своїх клієнтів. Зокрема, він запропонував старшому слідчому Маневицького райвідділу поліції гроші за повернення вилученого автомобіля і підміну речових доказів — протоколів допиту свідків та 3 кілограмів каміння бурштину великої фракції на аналогічну вагу дешевшого бурштину менших розмірів.

Сума хабаря мала залежати від ваги каміння, яке замінять. Однак спершу адвокат дав слідчому 200 доларів. Після цього той замінив протоколи допитів свідків і віддав машину.

Далі Володимир Яременко нібито обіцяв обмінювати бурштин по 3900 доларів за кілограм. З метою оцінки якості бурштину, у кабінет слідчого адвокат попросив запросити свого знайомого оцінника каміння. Так і зробили. Та згодом туди увірвалися співробітники Служби безпеки України. У кишені оцінювача бурштину виявили 12 тисяч доларів, які нібито планували передати слідчому поліції після завершення процедури. Вилучили також пакет з бурштином, який призначався для обміну і ліхтарик, за допомогою якого «фахівець» визначав якість «товару».

Однак Ківерцівський районний суд в особі судді Олександра Костюкевича звернув увагу, що Яременко неодноразово просив правоохоронця повернути автомобіль, але той відмовлявся. Також слідчий не звертався до суду з клопотанням про арешт вилученої машини, яку визнали речовим доказом. Суд врахував і те, що категоричної відмови слідчого від хабаря не було. Він не попередив Яременка, що той чинить злочин. Навпаки, після «грошової винагороди» повернув авто і замінив протоколи допитів свідків.

Рапорт про хабар правоохоронець подав 27 вересня, а договір про надання правової допомоги з фігурантами справи про бурштин Яременко уклав лише 28 вересня.

На думку суду, поведінка слідчого ніщо інше як провокація і підбурювання.

Зрештою, 6-го грудня 2021 року Ківерцівський районний суд оголосив вирок, яким Володимира Яременка виправдали, але він поки не вступив у законну силу. У січні 2022-го прокурори подали апеляцію.

Паралельно адвоката Володимира Яременка торік судили на рідній Рівненщині. Наприкінці 2021-го вирок відносно нього виніс Кузнецовський міський суд. Яременка визнали винним у заволодінні коштами клієнта шляхом обману й оштрафували на 34 тисячі гривень.

Він нібито переконав своїх підзахисних, що треба дати гроші прокуророві, аби він на суді запропонував покарання не пов’язане з позбавленням волі. Люди довірились і дали 4 тисячі гривень. Але захисник не зупинився. Далі він запропонував батькові свого клієнта надати ще 4 тисячі доларів на хабар судді, а згодом ще стільки ж для суддів апеляційного суду Рівненської області. Чоловік записав розмови на диктофон і звернувся до правоохоронців.

Адвоката затримали після отримання «завдатку» 2 тисячі доларів. Гроші були марковані.

Яременко провини не визнав і з вироком не змирився. Ця справа також пішла в апеляцію