Волинь Новини

Волинський екс-нардеп накопичив у своїх руках 100 гектарів землі, виділених учасникам АТО

Волинський олігарх, колишній народний депутат Сергій Мартиняк, зумів накопичити у власності підконтрольних чи пов’язаних з ним фірм понад 100 гектарів землі.

Про це у журналістському розслідуванні пише “Сила правди”.

Понад 103 га землі (2,98% відносно усієї площі ділянок), які колись належали учасникам АТО на Волині, тепер володіє ТОВ «МГК Форест». Ця компанія належала народному депутату України 7-8 скликань Сергію Мартиняку.

Сергій Мартиняк обраний депутатом VIIІ скликання ВРУ від виборчого округу № 20, куди входить і Горохівський район.

Згідно з даними аналітичної системи «YouControl», ТОВ «МГК Форест» зареєстроване 25 листопада 2016-го року у Луцьку і входить до агропромислової групи «Пан Курчак». До кінця грудня 2021-го компанія офіційно належала екснардепу Сергію Мартиняку, а згодом перереєстрована на Дмитра Ковбасюка. Він раніше був підписантом у ще одній фірмі Мартиняка «Агідель».

Загалом у власності «МГК Форест» є 52 ділянки. Більшість з цих ділянок розташовані поруч одна з одною. Крім того, право власності на деякі з них було оформлене в один день. Зокрема, 23 земельні ділянки розташовані у Горохівському районі (колишня Галичанська сільська рада). Одну з них фірма здає в оренду компанії, яка належить Сергію Мартиняку, – ТОВ ПП «Західна аграрна компанія». Тут же, остання має й іншу землю у власності.

На Горохівщині (колишня Пірванченська сільська рада) «МГК Форест» має ще 15 ділянок. Право власності на них оформили упродовж 2019 року. При цьому дати оформлення на деякі ділянки співпадали. Крім того, тут же компанія має й інші землі.

Ще вісьмома ділянками «МГК Форест» володіє на Турійщині (колишня Гайківська сільська рада). Всі вони розташовані поруч. На п’ять з них право власності оформили в один день – 14 червня, ще на дві 13-го та 22-го червня та на одну – 4-го липня 2018-го року.

На Володимирщині (колишня Галинівська сільська рада) фірма має шість ділянок. На чотири з них право власності оформили 20 вересня 2018-го року, ще на дві – 21-го вересня того ж року. Всі шість ділянок від 29 жовтня 2018 року підприємство здає в оренду раніше згаданій компанії Сергія Мартиняка – «Агідель».