Новини

У Польщі впровадили нові умови роботи для українців

Польща змінила умови праці для мігрантів.

Про це повідомляє Волинь 24 з посиланням на GSMinfo .

Ще в минулому році польський уряд вніс поправки до законів, що спростило перебування трудових мігрантів у країні. Ці зміни також стосуються українців, які там працюють та працюватимуть.
Раніше польські роботодавці змушені були наймати українців на короткий термін, а потім оновлювати дозвіл на роботу та перебування. Зміни трудового законодавства відкриють нові можливості для польських підприємців та для іноземних працівників.

Експерти вважають, що у 2022 році трудова міграція залишиться на тому ж рівні, що й у 2021. Справа в тому, що українці намагаються заробити якомога більше грошей у короткі терміни, тому все частіше віддають перевагу роботі в Німеччині. Нині в Україні від 13 до 16% населення залучено до трудової міграції. Якщо не почнеться масована агресія із боку Росії, рівень трудової міграції залишиться на тому ж рівні.

Чому українці працюють нелегально

Частина роботодавців із Польщі зацікавлена ​​у нелегальних працівниках. Їм можна менше платити, при цьому порушувати їхні права та не сплачувати податки. Крім того, у разі хвороби чи травми на роботі нелегали залишаться ні з чим.

Саме нелегальні працівники найчастіше стають жертвами несумлінних роботодавців. Наприклад, робота оплачується не в повному обсязі чи не оплачується зовсім. Також із зарплати забирають витрати на транспорт, житло, зіпсовану продукцію тощо.

Є всього дві причини, чому українці стають нелегалами. Перша – люди свідомо їдуть за туристичною візою та працюють в Польщі 3 місяці. Друга – стають жертвами обману роботодавця, тобто одержують запрошення на одну роботу, а потрапляють на іншу.