Новини

Школяр зламав руку і раптово перестав її відчувати: подробиці

Як стало відомо, прикрий випадок трапився з 12-річним Юрчиком зі Львова ще влітку. Бавлячись у кімнаті зі своїм молодшим братом, хлопець упав на руку. Кістка хруснула, і підліток відразу перестав відчувати свою кінцівку. Лікарі діагностували у нього перелом передпліччя (променевої та ліктьової кісток) з одночасним зміщенням, повідомляє Високий Замок.

Минав місяць за міся­цем, однак краще Юр­кові не ставало. Навпа­ки, пошкоджена рука поступово втрачала чутливість. Два паль­ці затерпали, а один – узагалі похолов. Хлопець не міг зігнути кінцівку. Не міг навіть взяти до рук олівець!

З’ясувати, чому кінцівка у ди­тини не функціонує, змогли хі­рурги Лікарні швидкої медичної допомоги Першого ТМО Льво­ва. Виявилося, що в Юрчика не просто перелом, а й пошкодив­ся ліктьовий нерв. Як розповів «ВЗ» лікар-хірург, завідувач І відділення Центру хірур­гії Гнат Герич, така ситуація не є типовою, а навіть якщо й тра­пляється, то переважно за від­критих переломів. У підлітка був закритий.

«Перелом завжди супро­воджується набряком та ін­тенсивним болем, тож вия­вити пошкодження нерва на цьому етапі практично немож­ливо. Далі, щоб надійно закрі­пити кістки в одному положен­ні, накладається гіпс. При цьому пацієнт може відчувати стис­нення, дискомфорт, затерпан­ня. Тож розпізнати порушен­ня функції або чутливості кисті, що є наслідком контузії (удару. – Авт.) чи порушення цілісності нерва, у цей період також дуже складно», – пояснює лікар.

Хірурги прийняли рішен­ня прооперувати хлопця. Вже в операційній з’ясувалося: від­стань між розірваними краями нерва настільки велика, що про­сто дотягнути їх, аби з’єднати, не вдасться. Потрібна вставка, тобто ще один шматочок нерва. Лікарі вирішили провести ауто­трансплантацію – пересадити нерв з тильної поверхні кисті, де немає рухових волокон, а тільки ті, що відповідають за чутливість шкіри. Це – складна мікрохірур­гічна операція, яка проводить­ся з використанням високоточ­ного мікроскопа. «Нерв, щоб ви розуміли, трохи товщий як люд­ська волосина», – наводить ана­логію Гнат Герич.

Подібну операцію у лікарні проводили рік тому, але тоді це був дорослий пацієнт. Дитину з такою проблемою оперували вперше, і це було технічно більш складно, бо нерви у дітей – тон­ші, ніж у дорослих.

В операційній Юрко про­був чотири години. «Шанси, що його рука функціонуватиме як раніше, є, хоча вони, звісно, й менші, ніж коли би сполучен­ня нервів було прямим», – каже Гнат Герич. Але загалом резуль­татом лікар задоволений. Уже на четверту добу після опера­тивного втручання хлопець по­чав відчувати кінчики пальців. Попереду його чекає тривала реабілітація.