Новини

Комбінована вакцина від COVID-19 і грипу може з’явитися у 2023 році – Moderna

Єдина вакцина, яка об’єднає бустерну дозу проти COVID-19 та експериментальне щеплення проти грипу, може з’явитися вже наступного року.

Як передає Укрінформ, про це під час сесії «COVID-19: Що далі?» в рамках онлайн Всесвітнього економічного форуму заявив виконавчий директор Moderna Стефан Бансель.

«У найкращому випадку ця (комбінована вакцина – ред.) може з’явитися вже у 2023 році», – сказав він.

За його словами, таким чином людям не потрібно буде робити 2-3 щеплення впродовж однієї зими.

“Наша мета – мати змогу робити одне щорічне бустерне щеплення, щоб не було проблем з дотримання вимог, коли люди не хочуть отримувати 2-3 дози за зиму. А щоб була одна доза, яку ми застосовуємо як бустер від коронавірусу та як бустер від грипу та ГРВІ”, – заявив він.

За словами Банселя, бустер від COVID-19 наразі перебуває на третьому етапі випробувань, а випробування вакцини від грипу має перейти від другої до третьої фази у другому кварталі 2022 року.

Бансель також повідомив, що хоча третя (“бустерна”) доза вакцини демонструє свою ефективність проти COVID-19, втім Moderna з листопада займається розробкою окремого “бустерного” щеплення проти особливо заразного штаму Омікрон. За його словами, це щеплення проти Омікрона появиться вже у найближчі тижні.

Бансель також зазначив, що у 2021 році, компанія вже доставила 807 млн доз вакцини проти коронавірусу, а цього року Moderna розраховує на виробництво ще 2-3 млрд доз вакцин.

Як повідомляв Укрінформ, Всесвітній економічний форум проходить у віртуальному форматі з 17 до 21 січня.

У світі станом на ранок 17 січня кількість хворих на COVID-19 становить 328 826 023. Одужали 267 714 615 осіб, 5 557 754 хворих померли.

Головний виконавчий директор Коаліції з інновацій в сфері забезпечення підготовки до епідемій (CEPI) Річард Хатчет висловив переконання, що після Омікрону може виникнути новий штам, однак вже не такий небезпечний, і з часом коронавірусне захворювання COVID-19 стане чимось схожим на грип.