Волинь Новини

Причина болю в обличчі: консультує лікарка з Волині

Як стало відомо, неврологиня Ольга Маркусь, яка родом зі Старої Вижівки, а нині працює у Києві, розповіла про актуальні питання діагностики і лікування болю в обличчі.

Про це лікарка інформує у соцмережі Facebook.

Біль може бути односторонній або двохсторонній, внутрішньоротовий або лицьовий біль.

Біль зазвичай постійний, помірної інтенсивності, погано локалізований і описується як тупий, давлячий або пекучий.
Розглянемо деякі види.
🔸Синдром печіння в роті – внутрішньоротове печіння або відчуття порушення чутливості в роті, що повторюються щодня >2 годин на добу протягом >3 міс без очевидних причинних уражень при клінічному огляді та дослідженні (є пост на цю тему😉)
🔸Постійний ідіопатичний біль обличчя (атиповий лицьовий біль) – біль на обличчі зі змінними ознаками, що повторюється щодня >2 годин на добу протягом >3 міс, за відсутності клінічного неврологічного дефіциту або попередньої причинної події.
Біль може бути глибокий або поверхневий, може іррадіювати від обличчя до рота або навпаки. З часом може поширитися на область черепа та ділянку шийного відділу хребта, може загострюватися і посилюватися при стресі.
Пацієнти можуть повідомляти про незначну операцію або травму обличчя (верхньої щелепи, зубів або ясен), але при клінічному та рентгенологічному обстеженні немає видимої місцевої причини.
🔸Постійний ідіопатичний зубощелепний біль (атипова одонталгія, фантомний зубний біль) – постійний односторонній зубоальвеолярний біль, що рідко виникає в кількох місцях, з різними ознаками, але повторюється щодня > 2 годин на день протягом >3 міс, за відсутності будь-якої попередньої причинної події.
🔸Постійний односторонній лицьовий біль з додатковими нападами – постійний (безперервний) тупий односторонній лицьовий біль від легкої до помірної інтенсивності, що супроводжується нападами помірного та сильного болю в тому самому місці тривалістю 10-30 хвилин. Немає типових вегетативних або мігренозних ознак, які супроводжують біль.