Волинь Новини

Каналізування населених пунктів навколо озера Світязь – на стадії завершення

На території Шацької селищної ради триває реалізація проєкту «Покращення екологічної ситуації у Шацькому національному природному парку шляхом каналізування населених пунктів навколо озера Світязь» (далі – проєкт) в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020, що реалізується завдяки Європейському інструменту сусідства.

На сьогодні в межах проєкту проводяться будівельні роботи у п’яти населених пунктах по трьох об’єктах, а саме:

  • будівництво каналізаційної мережі у західній частині смт Шацьк, с. Гаївка, с. Мельники та каналізаційних очисних споруд в смт Шацьк;
  • будівництво каналізаційної мережі та системи очистки стічних вод у с. Світязь;
  • будівництво каналізаційної мережі та системи очистки стічних вод у с. Пульмо.

Реалізація проєктів здійснюється впродовж 2018-2022 років. На даний час прокладено 19 270 м трубопроводів, змонтовано 31 КНС. В грудні 2021 р. виконано приєднання 18-ти КНС та очисних споруд с. Світязь до електромережі.

По Шацьку, Мельниках та Гаївці будівництво каналізаційної мережі – на стадії завершення (готовність 96%). Орієнтовно  в березні 2022 року розпочнуться пусконалагоджувальні роботи, після виконання яких буде можливість приступити до відновлення проїздів.

В с. Світязь продовжуються будівельно-монтажні роботи. В кінці 2021 року підключено до електромережі очисні споруди та КНС.

На вулицях Молодіжна та Шкільна, після настання потепління, буде завершено  обв’язку змонтованої КНС. Складність виникає під час  виконання робіт на глибині шести-семи метрів при високому рівні грунтових вод. По завершенню пусконалагоджувальних робіт дорожнє покриття по вулиці Жовтнева та інших буде відновлено до попереднього стану.

Продовжуються роботи також і в с. Пульмо, де в урочищі Мокошин з настанням тепла буде встановлено КНС з обв’язкою та, після осідання грунту, відновлено дорожнє покриття і з’їзди.

На жаль, постійно фіксуються спроби крадіжок каналізаційних люків з обоймами. Неодноразово працівники підрядної організації припиняли роботи з демонтажу обладнання з каналізаційних колодязів.

При нагоді звертаємося до власників домогосподарств з проханням не підключатися самовільно до мережі та не спускати дощову воду. Система ще не працює, відповідно наслідками протиправних дій громадян є підтоплення сусідів і значні перешкоди для будівельників.

Орієнтовно в березні 2022 року розпочнуться пусконалагоджувальні роботи, якими передбачено монтаж шаф управління, розконсервування з налаштуванням обладнання, завершення герметизації примикань та люків, розведення бактерій на очисних спорудах (при температурах нижче 8 градусів розмноження та розвиток бактерій неможливий).

Це, в свою чергу, надасть змогу відкачати воду з усієї мережі, провести  перевірку, аналіз та приймання виконаних робіт. Введення в експлуатацію каналізаційної мережі можливе лише за умов проведення пусконалагоджувальних робіт, приймання мережі та відновлення проїздів.