Новини

25-річна за 10 днів поховала маму, бабусю та дідуся: коронавірус убив невакцинованих рідних

У місті Соснівка Червоноградського району Львівської області сталася страшна трагедія у родині Вікторії Сковрон. Менш ніж за два тижні дівчина втратила всіх своїх рідних – від коронаірусу померли її літні бабуся з дідусем, а потім померла і мама. Всі вони були невакциновані та спочатку лікувалися вдома, але потім їхній стан почав різко погіршуватися.

Докладніше про це читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Коронавірус забрав життя трьох рідних людей

Різдвяні та новорічні дні стали для 25-річної Вікторії Сковрон найтрагічнішими у житті. Спершу 25 грудня в Сокальській лікарні від коронавірусу померла її 78-річна бабуся Ірина Волошина, а 1 січня від цієї ж хвороби помер 80-річний дідусь Анатолій Волошин. Не встигла дівчина поховати рідних, як 3 січня не стало її 46-річної мами Наталії Сковрон – причина смерті та сама.

Спочатку померла бабуся Ірина Волошина, а потім дідусь Анатолій Волошин

Вікторія згадує, що першою в сім’ї захворіла мама. “Мене тоді не було вдома, я була в поїздці в Європі та приїхала додому в Соснівку трохи пізніше. Як мені розповіли, мама занедужала ще 9 грудня. У неї почали боліти суглоби. Вона завжди страждала від них, і, мабуть, коронавірус насамперед ударив по них, а вже 10 грудня у неї піднялася температура і з’явилася слабкість, як під час застуди. При чому вранці температура була нормальною, а надвечір могла піднятися до 39,5 градусів. З’явився кашель, але при коронавірусі він зазвичай сухий, а у мами був вологий. Тому думали, що це грип”, – розповідає дівчина.

До Наталі 13 грудня прийшов дідусь – він приніс ліки і відразу ж пішов. Але вже надвечір і дідусь, і бабуся захворіли. У жінки було легке нездужання, а ось у чоловіка боліло горло та піднялася температура.

Слідом за батьками померла і їхня донька, 46-річна Наталія Сковрон

Медики запевняли, що жінки відмовлялися їхати до лікарні

Вікторія каже, що пропонувала мамі зробити тест на коронавірус, але вона не дослухалася. Бабуся була медикинею, роки 3-4 як вона перестала працювати, тож лікуванням керувала вона. Все-таки бабуся в цьому тямить. Вона перебралася до нас у квартиру, щоб робити уколи та ставити крапельниці мамі, бо щодня ходити їй уже було тяжко”, – розповідає дівчина.

Крім Вікторії, ніхто з членів сім’ї не був вакцинований. За її словами, у мами було онкологічне захворювання, жінка не зробила щеплення через побоювання виникнення тромбів. А ось бабуся була проти вакцинації, тому ні вона, ні дідусь не отримали захисту від коронавірусу.

Вікторії довелося поїхати у робочих справах до Карпат 17 грудня. “Перед моїм від’їздом мама поскаржилася на те, що у неї з’явилася нудота, як під час хіміотерапії. А потім виникла і задишка. Я поїхала, спочатку у мене не було зв’язку в горах. А коли 19 грудня я по телефону почула голос мами, то мені стало страшно, вона дуже погано дихала, я просто з Карпат викликала їм швидку допомогу, проте лікарі їх не забрали.

За словами мами, лікарі оглянули тільки бабусю, а до мами навіть не зайшли, хоча вона почувалася найгірше. Бабуся відмовилася від госпіталізації, бо забрати хотіли лише її одну. Я говорила із фельдшерами. За їхніми словами, у них нібито є письмова відмова від госпіталізації обох, вони хотіли відвезти до лікарні бабусю та маму. Хто з них має рацію, я не можу стверджувати”, – каже Вікторія.

Швидка спочатку не забрала Наталю до лікарні

Доводилося витрачати багато грошей на ліки

Але вже наступного дня швидка все ж таки забрала Наталю до Сокальської лікарні. На той момент у жінки сатурація впала до 20%, вона почала синіти і впала в кому. Але за 3-4 години мама Віки прийшла до тями, і її під’єднали до апарата ШВЛ.

Бабуся та дідусь теж у результаті були госпіталізовані. Стан чоловіка був трохи кращим порівняно з іншими членами сім’ї, сатурація на той момент була ще в нормі.

“Я буквально розривалася між роботою та лікарнею, до якої потрібно було добиратися двома маршрутками. Незважаючи на те, що у нас нібито є всі ліки для лікування коронавірусу, мені доводилося часто купувати препарати. Тільки для мами в перший тиждень я витрачала від 1000 до 3000 грн. Сума стала збільшуватися, коли її стан погіршився. Мене бентежило, що їй не дають дорогих препаратів, і я сказала, що сама їх купуватиму, щоб тільки врятувати маму. Лікарі йдуть за протоколом, хоча можна пробувати різні варіанти і дивитися, що краще допомагає пацієнту, як це роблять у деяких львівських лікарнях. Мені допомагали колеги та друзі, інакше б я не впоралася”, – каже Вікторія.