Важливо Волинь Новини

“Це маленька перемога, бо ми маємо можливість говорити про незаконні дії нотаріуса у справі, яка стосується спадщини Єремеєва”, – адвокат Андрій Наход

Як відомо, з появою приватної власності, яка завжди була наріжним каменем для усього людства, виник й інститут спадкування, розвиток якого відбувся завдяки римському приватному праву і є предметом гордості його творців.

Тема “спадщини Ігоря Єремеєва” — трагічно загиблого у 2015 р. народного депутата й одного із співвласників групи компаній “Континіум” (найвідоміший бренд — АЗС WOG) — тривалий час не привертала уваги ЗМІ.

Тетяна Єремеєва каже, що співвласники групи компаній “Континіум”, бізнесмен Сергій Лагур і нардеп Степан Івахів, не допускають спадкоємців ні до управління бізнесом, ні до прибутку, який він генерує.

Спадкоємці Ігоря Єремеєва продовжують відстоювати своє законне право на спадщину у судах, однак “світла в кінці тунелю” ще й досі не видно

Про спадкування родини Єремеєвих Андрій Наход:

“Справа, яка розглядалася напередодні у Київському апеляційному суді стосується незаконних дій нотаріуса щодол відмови спадкоємцям  у видачі свідоцтва про право на спадщину, яке представляється закордоном, для того аби спадкоємці мали можливість користуючись правами таке спадкове майно віднайти і отримати його у власність  згідно з законом. До слова, справа триває вже не перший рік. Вона триває з кінця 2017 року. Справа пройшла вже 1 існтанцію, апеляційну інстанцію. Справа слухалась у Верховному суді, який скасував рішення Апеляційного суду у цій частині, яке підтримувало позицію нотаріуса. Утім, Верховний суд поважав інакше – дослухався до опозиції позивачів, до опозиції моїх клієнтів і скасував рішення, яке було на користь, на той час нотаріусу. Верховний Суд дав  детальні роз’яснення судам, як застосовувати  відповідні ноорми, щодо даних правовідносин. Верховний Суд постанови правильне законне рішення.  Станом на 3 листопада 2021 року відбувся повторний розгляд даної справи у Київському Апеляційному суді. Київський Апеляційний суд заслухавши двічі, у двох засідданнях пояснення та позиції нас, як позивачів та представника нотаріуса постановив нашу апеляційну скаргу задовільнити частково. Суд визнав незаконну цю постанову нотаріуса про відмову, скасував цю постанову нотаріуса про відмову видачі свідоцтва, але незадоволив нашу апеляціну скаргу в частині , що стосується забов’язати нотаріуса видати таке свідоцтво. На наше переконання, суд міг це зробити і мав на це і право, і повноваження. Адже, видача такого свідоцтва за формою №16 ( воно має таку форму і назву) для представлення його закордоном. Це є не право нотаріуса, не його розсуд, не його оцінка, а саме  – обов’язок. Нотаріус  був забов’язаний видати таке свідоцтво. Суд поважав на сьогоднішній день інакше.  Ми будемо  узгоджувати позиції, як ми будемо діяти надалі. Чи будемо ми оскаржувати це рішення, у якій частині.

Проте, на сьогодні – це маленька перемога, бо ми маємо можливість говорити про незаконні дії нотаріуса у справі, яка стосується спадщини Єремеєва Ігоря Мироновича та його дружини та дітей, які по сьогоднішній день не можуть у повному обсязі по її мірі реалізувати свої права на спадкове майно, що залишилося після трагічної смерті”, – зазначив адвокат.

До слова, після трагічної загибелі Ігоря Єремеєва з вересня 2015 року розпочалися процеси передачі акцій українських підприємств у яких бенефеціаром був покійний Ігор Єремеєв на інші товариства, де вже немає спадкоємців. Пізніше ці компанії подають на банкутство.

На початок 2017 року діти Ігоря Єремеєва значились бенефеціарами у 54 українських компаніях, а сьогодні лише у 19-ти. Швидше за все – це поступовий процес усунення спадкоємців із бізнесу “Континіуму”.