Новини

Мобілізація резервістів: кого призвуть до армії під час війни

У зв’язку з можливим вторгненням Росії в Україну президент Володимир Зеленський може оголосити загальну мобілізацію. Кого призвуть до лав ЗСУ?

Про це пише Telegram-канал “Адвокат Права”.

Кого призвуть до лав ЗСУ в разі оголошення мобілізації?

Згідно із законом про військовий обов’язок і військову службу, на військову службу під час мобілізації призиваються резервісти та військовозобов’язані, які перебувають у запасі і не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації.

Закон України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” передбачає, що організація і порядок проведення мобілізаційної підготовки та мобілізації визначаються цим законом, актами президента України та Кабінету міністрів України.

Загальна мобілізація має проводитися одночасно на всій території України і стосується національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних сил України (ЗСУ) тощо.

Часткова мобілізація може проводитися в окремих місцевостях держави, а також стосуватися певної частини національної економіки, ЗСУ тощо.

Вид, обсяги, порядок і строк проведення мобілізації визначаються президентом в рішенні про її проведення.

Якщо буде прийнято рішення про проведення відкритої мобілізації, то має бути негайне оголошення через засоби масової інформації. Також закон передбачає проведення прихованої мобілізації. Відповідне рішення має бути доведене до органів державної влади по закритих каналах оповіщення в порядку, який визначається президентом.

У цьому році Верховною Радою був схвалений законопроєкт про основи національного спротиву. Важливу роль у ньому мають відігравати сили територіальної оборони (СТО) ЗСУ.

Військові частини ТО ЗСУ утворюються та функціонують:

  • у кожній зоні територіальної оборони та додатково у кожному місті, чисельність населення якого перевищує 900 тисяч мешканців (такими на сьогодні є Київ, Харків, Дніпро, Одеса, а також тимчасово окупований Донецьк), як бригади Сил ТО ЗСУ;
  • у кожному районі територіальної оборони та додатково в кожному адміністративному центрі області як батальйони СТО ЗСУ.

В особливий період СТО комплектуються військовослужбовцями за контрактом, за призовом особами офіцерського складу та територіальним резервом.