Волинь Новини

Причини появи мігрені та її профілактика: консультує лікарка з Волині

Як стало відомо, неврологиня Ольга Маркусь, яка родом зі Старої Вижівки, а нині працює у Києві, розповіла про актуальні питання діагностики і лікування мігрені. Варто зазначити, що важливим аспектом в лікуванні мігрені є уникнення тригерів, тобто певних факторів, що можуть провокувати приступ.

Про це лікарка інформує у соцмережі Facebook.

Чи задумувались ви над тим, який величезний тягар для здоров’я як окремих людей, так і суспільства накладає мігрень?
Приблизно 3000 нападів мігрені на мільйон людей у всьому світі відбувається щодня.
Лише 10% пацієнтів можуть працювати або повноцінно функціонувати під час приступу головного болю!
Витрати на охорону здоров’я та втрату працездатності, пов’язані з мігренню у США становлять до 36 мільярдів доларів щорічно. Щороку втрачається понад 157 млн робочих днів.
У Німеччині соціально-економічні втрати від мігрені становлять 100,4 мільярда євро (6493 євро в середньому на пацієнта).
Оцінюють як прямі, так і непрямі витрати.
🔺Прямі витрати пов’язані з використанням медичних ресурсів – відвідування лікаря та відділення невідкладної допомоги, діагностичні процедури та ліки.
🔺Непрямі витрати, як правило, оцінюються з точки зору тимчасової втрати працездатності, зниження функціональності, втрати продуктивності та пов’язаних з цим витрат роботодавців.
Тому так важливо виявляти вплив мігрені у пацієнтів на повсякденну активність та працездатність.
У практиці неврологи використовують для цього опитувальники: MIDAS (Migraine Disability Assessment Score) та HIT-6 (Headache Impact Test).
✅MIDAS був розроблений для оцінювання втрати працездатності, пов’язаної з головним болем, у трьох областях:
🔸оплачувана робота та навчання (школа/коледж)
🔸робота по дому
🔸сімейні, соціальні та розважальні заходи.
✅HIT-6 – інструмент, який використовується для вимірювання впливу головного болю на здатність пацієнта функціонувати на роботі та вдома, допомагає пацієнтам повідомити лікаря про тяжкість головного болю, а також відстежувати історію головного болю та ефективність терапії з часом.
Чим вищий бал, тим більший вплив головного болю на життя пацієнта. Діапазон 36-78 балів.
Визначення ступеня тяжкості мігрені, розуміння того, як біль голови впливає на всі сфери життя пацієнта, підрахунок кількості днів, пропущених у цих сферах діяльності через біль, дає змогу покращити менеджмент мігрені, допомагає підібрати адекватне лікування. Що в свою чергу зменшує як прямі, так і непрямі витрати, пов’язані з мігренню.