Новини

У небі помітили літаки НАТО

 

Над Києвом та іншими містами України пролетіли літаки-розвідники НАТО. Boeing RC-135W Rivet Joint та Boeing E-8C були помічені в небі у середу, 5 січня.

Один літак Військово-повітряних сил США вилетів із території Британії, а інший – із Німеччини. Про це свідчать дані публічного вебсервісу, що дозволяє в реальному часі спостерігати за положенням повітряних суден, Flightradar24.

За даними радарів, Boeing RC-135W Rivet Joint із позивним JAKE 11 пролетів над Києвом, після цього промоніторив ситуацію на півдні України, і, судячи з карти, вже повертається до Британії.

У небі над Києвом помітили літаки НАТО: що відомо

Водночас Boeing E-8C пролетів над столицею України, далі попрямував через Полтавську область і здійснив кілька кіл над кордоном Дніпропетровської та Донецької областей.

У небі над Києвом помітили літаки НАТО: що відомо

Зазначимо, Boeing RC-135 – це сімейство великих американських стратегічних літаків-розвідників, що експлуатуються арміями США та Великобританії. Вони надійшли на озброєння у 1960-х роках, використовувалися у війнах у В’єтнамі, Югославії, Іраку, операціях у Лівії та Панамі.

Під час холодної війни ці літаки відстежували радянські війська ППО та запуски радянських міжконтинентальних ракет.

Модифікація Rivet Joint оснащена набором датчиків, які виявляють, ідентифікують та визначають місце перебування сигналів по всьому електромагнітному спектру. На борту можуть бути до 30 осіб, включно з екіпажем, офіцерами радіоелектронної боротьби, операторами розвідки та техніків.

У небі над Києвом помітили літаки НАТО: що відомо

Зі свого боку, літак-розвідник E-8C здатний фіксувати наземні цілі: як живу силу, так і військову техніку. Він оснащений бортовою антеною, яка дозволяє за хвилину оглянути близько 50 тисяч квадратних кілометрів.

У небі над Києвом помітили літаки НАТО: що відомо