Новини

Кому в Україні підвищили мінімальну пенсію до 7000?

На початку року вже передбачено низку підвищень виплат. Ще одна категорія громадян, які отримають збільшення соціальної виплати – ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС. Йдеться про ті категорії, які здобули інвалідність. Доплата передбачена всім групам, але для кожного вона буде різною. Яку доплату отримає кожна категорія, розглянемо нижче.

  • Ліквідатори з першою групою інвалідності з 1 січня 2022 року отримуватимуть не 10340, а 14600 грн.;
  • Ліквідатори з другою групою інвалідності з 1 січня 2022 року отримуватимуть не 8272, а 9500 грн.;
  • Ліквідатори з третьою групою інвалідності з 1 січня 2022 року отримуватимуть не 6204, а 7000 грн.

Це означає, що мінімальна пенсія з інвалідності для ліквідаторів аварії на ЧАЕС становитиме 7000 грн.

Це одне з найістотніших підвищень пенсій, яке очікується цьогоріч. Більшість українців таким надбавкам порадіти не зможуть. Так мінімальна виплата зросте лише на 159 грн. Ті, хто пішов на пенсію з необхідним стажем та досягнутим пенсійним віком у 65 років, отримають додатково лише 80 грн.

Такі незначні суми пов’язують із тим, що ПФУ не матиме суттєвого зростання доходу. Підвищення мінімальної заробітної плати лише на 3% не може забезпечити гідне збільшення відрахувань до Пенсійного фонду. За статистикою 40 відсотків громадян, які працюють, офіційно одержують мінімальну зарплату, з якої і відраховують частину до ПФУ. Решту грошей вони отримують на руки і жодних виплат за ними не роблять.

Значне зростання виплат для всіх категорій пенсіонерів очікується лише у разі суттєвого підвищення мінімальної заробітної плати для всіх працюючих українців.