Волинь Новини

Зимовий палац на Світязі: що це та як туди потрапити

Світязь неймовірний не лише влітку, а й взимку. Аби туристи на Новорічно-Різдвяні свята не минали Шацький край, четверо подруг задумали відкрити тут казкову резиденцію. Винайняли хатинку на березі озера, залучили талановитих майстрів, створили святкову атмосферу – й потягнулися сюди і дорослі, і діти.

Усе почалося з ідеї. Людмила Захарко, Іванна Жипа, Марія Ханзерук та Марія Козуліцина ще у минулому році вирішили відкрити на Світязі будиночок святого Миколая. Ошатний дерев’яний будиночок засяяв вогнями на самісінькому пляжі. І двері у ньому не зачинялися від свята Миколая й аж до Водохреща! Бо гостей ринуло стільки, що плавно хатинка угодника Божого стала й резиденцією Діда Мороза. Тут танцювали, співали, читали вірші, робили іграшки на ялинку, отримували солодкі гостинці і, звісно, смакували головним місцевим делікатесом – світязьким пончиком, пише Вісник+К.

У нинішньому році програму святкування вирішили трошки змінити. Хтось угледів у цьому «політику», але все виявилося набагато простіше.

– Ми побачили, що діти не вірять у Діда Мороза. А як створити казку, якщо немає віри? Тому після свята Миколая у нашу резиденцію прийде магія Різдва, – пояснює Іванна Жипа.

Вже у соціальних мережах діти й батьки діляться фотографіями, як відпочивають на зимовому Світязі. І чи приніс Миколай подарунки, які замовляли йому у його резиденції в листах, що кидали до чарівної скрині. Кожну щасливу усмішку та емоцію ловить професійний фотограф Влад Мальцев. І знімки гостям дарує!

– Багато дітлахів до нас приїжджає з Луцька. Частими гостями є родини з Володимира, Нововолинська, Ковеля, Любомля і, звісно, з нашої Шацької громади, – каже пані Іванна. – Головною метою було створити місце, де розважитися й відпочити може уся сім’я. Аби батьки не мерзли, чекаючи діток на вулиці, ми відкрили «чарівне кафе», де можна й ароматної кави випити, і посмакувати випічкою нашої кондитерки Людмили Гірич. Усім раді, усіх чекаємо.

А дітям особливо подобається магазин, де за звичайні горішки, жолуді чи каштани можна придбати собі святкову листівку чи інший пам’ятний сувенір. До речі, організатори вирішили зробити свій екологічний вклад у розвиток краю. Усі ялинки, якими прикрашена резиденція, не зрізані, а стоять у горщиках із землею. Після закінчення зимових свят їх висадять на території громади. Саме таку ялинку ставлять у себе вдома й інших закликають.

Новий рік та Різдво на порозі. У казковій світязькій резиденції тривають останні приготування. Тут ось-ось розпочнеться нова зимова казка!