Волинь Новини

На Волині створюють креативні новорічні дерева. ФОТО

Новорічні дерева із ялинових та соснових гілок п’ятий рік поспіль виготовляє родина Хомяків із села Городині Луцького району. Окремі змайстровані дерева сягали двох метрів у висоту.

Як розповіла майстриня Катерина Хомяк, такі новорічні дерева довго виглядають гарними, пухнастіші і пахучіші, ніж зрубані, а також не шкодять довкіллю. Гілки для майбутніх новорічних дерев зрізують ножицями, пише ІА Волинські Новини із посиланням на Суспільне.

Зі слів майстрині, для цього їдуть до лісу або обрізають дерева на своїх земельних ділянках. Зрізані гілки сортують і складають у ящики. Катерина Хомяк говорить: до цієї справи долучається вся сім’я.

«Гілочки вибираємо зі старих дерев, тому що вони м’які, пишні і великі. З молодої ялинки не вийде така, бо гілочка сама тверда. У ліс ми їздимо через день, обрізаємо тільки ножичками, дерев не шкодимо, обрізаємо нижні рядочки з великої сосни», – каже волинянка.

Допомагає майстрині створювати новорічні дерева її батько, 62-річний Василь Бзита разом із дружиною. Каже: збирає гілля, яке ретельно обирає та сортує.

«Гіллячки ходжу збираю, бо там є з однієї сторони жовтувата, там зеленувата. Оце посортовані: вони менші, більші, ще більші», – говорить чоловік.

Поки жінки сортують гілки, чистять їх і перебирають, чоловіки вирізають підставки для новорічних дерев. Особливо важко прикручувати нижні яруси гілок, – каже Катерина Хомяк. З її слів, гілки потрібно прикручувати по колу, після цього їх стягують пластиковою стяжкою.

Як зазначила Катерина Хомяк, складати таке новорічне дерево важко, адже гілки колються і на руки налипає смола. Говорить: найменша ялинка має 10 рядків, тому такі зібрані дерева мають велику вагу.

«На рейку одягаємо спочатку верхівку, потім поступово складаємо по рядочках ялику. Краще поставити таку ялиночку: вона має дуже гарний запах. Гілочок багато і вони пахнуть, і дерева залишаються», – додала майстриня.

Щороку до свят зібрані з гілок дерева майстриня Катерина Хомяк ставить у своїй домівці. Додає: таке спільне заняття згуртовує всю родину.